Michiel Defreyne zette dit seizoen een punt achter zijn basketbalcarrière, in tweede provinciale bij Wytewa Roeselare.

“Ik koos ervoor om te stoppen, vooral wegens werkomstandigheden. Ik werk als (sport)kinesitherapeut en heb twee jaar terug mijn eigen zaak geopend waaronder ik onder andere mijn eigen kinepraktijk heb, maar ook ruimte verhuur aan paramedici zoals een apotheek en een voedingsdeskundige. Doordat ik daarnaast ook als kine en physical coach actief ben bij Bevo Roeselare en Knack Roeselare was het wat onmogelijk geworden om met een goed gevoel op training te staan, omdat ik vaak tot de laatste minuut voor training nog aan het werk ben.”

“Zonder eten, nog niet met de mindset dan op een training staan geeft geen voldoening meer op den duur. Wedstrijden speelde ik nog steeds heel graag, maar goed kunnen trainen zat er mentaal de laatste twee jaar niet meer in. Ik stop dus hierdoor actief met basketten, maar heb wel meegegeven aan coach Mike Dedoelder mocht er ooit een wedstrijd zijn waar ze maar met zes of zeven spelers zijn, dat ik gerust wel de ploeg nog uit de nood wil helpen, anders niet meer. Mijn prioriteit gaat nu uit naar de begeleiding van mijn sportclubs in het weekend.”

“Stoppen zonder afscheid viel me eigenlijk wel zwaar! Ik heb 20 jaar gebasket en maar drie clubs gehad hierin. 10 jaar in de jeugd van Wevelgem, dan vanaf het hogere heb ik acht jaar in Gullegem gespeeld en dan de laatste twee jaar in Roeselare. Mijn laatste match ging tegen mijn ex-ploeg Gullegem zijn, waar ik me jaren geamuseerd heb, maar met een wrange nasmaak wat moeten vertrekken ben in derde provinciale. Het jaar erop zat ik in Wytewa en werden wij kampioen, Gullegem tweede. We mochten samen naar tweede provinciale wat wel tof was. En om dan te eindigen met laatste match in Gullegem was echt iets waar ik sinds mijn keuze om te stoppen rond januari echt naar uit keek! Jammer dus!”

“Mijn mooiste herinneringen zijn mijn landelijke jaren in Wevelgem. We hadden onder leiding van vooral Peter De Lepeleire een topploeg toen. Met de lichting 1991-1992 wonnen we bij de miniemen zo goed als alles dzt er te winnen viel. Belgisch kampioen, Beker van Vlaanderen, Vlaams kampioen, binnenlandse en buitenlandse tornooien, maar raar maar waar de beker van West-Vlaanderen niet waar we verloren van Olbak Bissegem in de halve finale. Dit blijft mijn mooiste jaar en ik zal al die spelers van toen altijd blijven herinneren!”

“In het weekend zal mijn vrije tijd vooral gaan nu naar het begeleiden van sportclubs. Ik ben jaren gewoon geweest om ieder weekend in en rond een sporthal te hangen, soms met drie matchen per weekend, dit zal nu niet anders zijn maar zal vooral bestaan uit volleybal, met Bevo A dat in Liga B speelt en de jeugdwedstrijden van Knack en Bevo. Maar ik zal wel nog geregeld een keer binnen springen bij Wytewa en soms een keer in Gullegem. De enige manier dat ik nog met basket zal in aanraking komen is als ik een keer tijd heb om te gaan kijken naar een wedstrijd of een keer inspring als het uit noodzaak is.”

“Anders heb ik wel een Initiator B, maar daar zal ik zeker de eerste vijf jaar niets mee doen. Ik heb gewoon de tijd niet. Ieder jaar tracht ik wel in de grote vakantie als coach aanwezig te zijn op een kamp, dat is voor mij wat een hobby en vakantie. Vakantie hoeft niet direct zon-zee-strand te zijn, is voor mij eerder weg zijn uit mijn werkomgeving. Coachen op een kamp is voor mij wat vakantie dus.”

“Ik dank vooral mijn eerste coach, Jan Cruycke, later ontdek je pas dat je eerste coach je carrière kan bepalen. Jan was een zeer goede jeugdcoach die ervoor zorgde dat de juiste spirit er was op training. Basket moet fun zijn maar er moet gebasket worden. Soms zie ik jeugdcoaches, waar het allemaal om ”toffe’ oefeningskes draait, zowel in basket als vollley zie ik dit. Neen, het gaat om dingen bij te leren, zowel technisch, tactisch, maar ook mentaal en fysiek. Je eerste coach kan ervoor zorgen dat je als speler de juiste mentaliteit hebt op training om er later de vruchten van te plukken.”

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u