Nico D’Hooge neemt bij Basics Melsele-Beveren in Top Division One afscheid van zijn spelerscarrière.

“Ik word dit jaar 34 en dit begint zich wel te laten voelen. De recuperatie na de trainingen en wedstrijden is niet meer zoals vroeger. Om op dit niveau te spelen zijn er heel wat zaken die daar bij komen kijken.”

“Ik had mijn afscheid wel iets anders voorgesteld. In mijn hoofd was het een perfect moment om afscheid te nemen. De club bestaat dit jaar 50 jaar, waarvan ik er 26 jaar actief was als speler. 16 jaar daarvan was bij de eerste ploeg. De enige troost die ik heb is dat mijn laatste wedstrijd mijn beste wedstrijd van het seizoen was. Ik scoorde toen 17 punten tegen Guco Lier.”

“Ik beleefde heel wat mooie momenten. Ik heb heel wat promoties meegemaakt, twee keer de beker van Oost-Vlaanderen gewonnen, de finale van de beker van Vlaanderen gespeeld… Voor mij persoonlijk springt er toch de herinnering uit in het seizoen 2015-2016, toen we bijna tot de laatste wedstrijd moesten vechten om in tweede nationale te blijven. Coach Peldic werd in november aangesteld als nieuwe coach, onder zijn vleugels ontbolsterde ik als speler. De laatste 5 wedstrijden van de competitie scoorde ik telkens meer dan 20 punten.” 

“Ik blijf actief in de club als trainer van de U16. De bedoeling is daar om spelers op te leiden en op termijn door te laten stromen naar de eerste ploeg in tweede nationale. Vorig jaar stapte ik samen met mijn vrouw in het project van de basketschool van de club. We ontvangen daar twee keer per week spelertjes vanaf 4 jaar die we al spelend fundamentele bewegingsvaardigheden proberen aan te leren.” 

“Ik speelde 25 jaar als speler bij Basics Remant Melsele Beveren. Ik doorliep daar alle jeugdreeksen. Op 16-jarige leeftijd kreeg ik van de club en toenmalig coach André Van Wauwe de kans om bij de eerste ploeg te spelen in derde klasse. Ik ben altijd ambitieus geweest, maar ook realistisch. Samen met de club zijn we kunnen groeien tot een tweedenationaler.”

Dave Van den Brande: “De Larry Bird van Melsele”

“Je zal enorm gemist worden en je bent een groot voorbeeld voor elk spelertje in Basicsuniform. Je mentaliteit, werkkracht en vechtlust zijn eigenschappen die ik enorm apprecieerde als coach. Op jou kon ik altijd rekenen, in welke rol ik je ook duwde! Het was een eer om je tegenstander, ploegmaat en coach te zijn!”

Paul Staut: “Niemand is meer coachable dan Nico”

Ik denk 2004 en Dre Van Wauwe had zijn ontslag gegeven en ik nam over voor één wedstrijd in Eeklo in derde nationale. Nick Verept was geblesseerd en dus zat Nico in de kern, een van zijn eerste keren. Door foutenlast van de anderen kwam hij al gauw in de ploeg in een 3-2 zone, Nico bovenaan links. Ik denk dat hij 20 minuten gespeeld heeft, hij draaide gewoon mee met de anderen: Bert Staut, Laurens, Mast, Brijs, Andy, Wim Bauwens. We wonnen en daarna is hij eigenlijk nooit meer echt uit de ploeg geweest.  Nico had ik ook al bij de jeugd: ik ken geen enkele speler die zo coachable is dan hem. Altijd doen wat hij moest doen, nooit commentaar, altijd volle inzet. Later is er zijn fameuze driepunter bij gekomen. We zullen hem missen!”

Jules Meire: “Hij was bijna weg bij Melsele
omdat hij niet in de kern van de A-ploeg zat”

“Toen hij op 19 jarige leeftijd te horen kreeg dat hij niet in de selectie was van de A-ploeg sloegen bij hem alle stoppen door. Hij vond dat onrechtvaardig, niet eerlijk… Hij ging Melsele verlaten en naar een andere ploeg transfereren. Ik heb dan met hem, ik was coach van de B ploeg in eerste provinciale, een lang gesprek gehad,  natuurlijk in het bijzijn van papa Eddy. Ik heb Nico dan toch kunnen overtuigen om in eerste provinciale te spelen in de B-ploeg. De argumentatie was heel simpel, laat zien wat je kunt op uw leeftijd in eerste provinciale. Dat was de trigger en het doel van Nico, vanaf dag één is hij beginnen werken, steeds gemotiveerd, altijd op training, nooit enige tegenspraak. Kortom een droom van elke coach om zo’n speler te trainen en te coachen. Het seizoen nadien zat hij in de selectie van de A-ploeg en is er nooit meer uit geweest. Proficiat Nico, het was een voorrecht om u te kennen als speler en als mens.

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u