De Pro Basketball League heeft drie scenario’s klaarliggen voor de Euromillionsleague van volgend seizoen.

De laatst gespeelde match in de Euromillionsleague was de bekerfinale op 8 maart. Twee maanden zijn we ondertussen verder. Er liggen drie formats klaar voor volgend seizoen. Die worden op 16 mei besproken met de voorzitters van de tien clubs uit de Euromillionsleague.

Het meest optimistische scenario heeft het doel om al in het eerste weekend van september de competitie te kunnen hervatten, met een klassieke kampioenschapsfase bestaande uit vier ronden, dat wil zeggen 36 wedstrijddagen met de play-offs. “Helaas lijkt dit scenario onwaarschijnlijk,” geeft algemeen directeur Eric Schonbrodt van Spirou Charleroi mee aan de Waalse krant L’Avenir. “Het is ondenkbaar dat we het achter gesloten deuren zouden kunnen doen, zonder enige publieke inbreng en zonder VIP-maaltijden, aangezien onze sport niet gebaat is bij tv-rechten.”

Het verhoopte scenario is dat de competitie ten minste in oktober kan worden hervat, volgens een wedstrijdformule die identiek zou zijn aan die van het seizoen 2019-2020. Dat wil zeggen, een eerste fase met twee groepen van vijf teams, een tweede fase met alle tien de teams. In totaal zou de klassieke fase dus 26 wedstrijden omvatten. “Dat zou overbelasting van de kalender voorkomen, aangezien het doel van FIBA is om de twee kwalificerende windows voor Euro 2021, verplaatst naar 2022, in november 2020 en februari 2021 te houden”, legt Thierry Wilquin, de manager van Mons-Hainaut, uit. “Oktober lijkt een goede optie die ook de teams zes weken voorbereiding zou geven.”

Het gevreesde scenario is een herstart in januari 2021. De Franstalige volleybalbond besliste vrijdag al dat de kampioenschappen pas in januari 2021 zouden worden hervat. De nationale en Vlaamse federaties zitten echter niet op dezelfde golflengte. De basketballiga’s lieten al weten niet te willen wachten tot in 2021. Mocht dit toch het geval zijn, dan komt er wellicht een klassieke competitie met slechts 18 wedstrijden. “Dat zou bijna tien maanden zonder basketbal betekenen, en dus zonder inkomsten, terwijl de clubs nog steeds bepaalde vaste kosten hebben, zoals het huren van appartementen voor spelers, of energierekeningen,” merkt Wilquin op.

Welke formule ook wordt gekozen, het zou hoe dan ook een overgangsseizoen zijn aangezien de Beneleague, met 18 tot 20 clubs, het daglicht zou moeten zien in het seizoen 2021-2022.

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u