Wim Van Poucke ademt en leeft basketbal bij de Antwerp Giants.

“Over mijn eerste seizoen als headcoach van Antwerp Giants C kan ik alleen maar tevreden zijn.  Ik mocht werken met een zeer getalenteerde en zeer gemotiveerde groep.  We hebben het geluk gehad dat onze concurrenten in eerste provinciale enkele steken hebben laten vallen waardoor wij voor de stopzetting van de competitie al de titel hebben kunnen vieren. We waren ook nog in de running voor de Beker van Antwerpen.  Halve finale met thuisvoordeel en mogelijks een finale in eigen zaal hadden erin gezeten. Met dezelfde groep stonden we ook in de finale van de Beker van Vlaanderen U21 tegen de grote rivaal BC Oostende.  Een droomfinale die jammer genoeg niet zal gespeeld worden.”

“Desondanks kan ik alleen maar fier zijn op mijn spelers.  Ze hebben dit seizoen stappen vooruitgezet, vooral qua maturiteit en organisatie.  Hierop gaan we verder bouwen. Met Giants B, waar ik assistent-coach ben, hadden we over het algemeen ook een goed seizoen.  Het is eigen aan een jonge ploeg dat het soms aan regelmaat ontbreekt en dat maakt dat we derde eindigde in de plaats van eerste of tweede.  Maar we moeten eerlijk zijn, als je 2 keer verliest tegen de nummers 1 en 2 en je wint 2 keer tegen de nummers 4 en 5, dan sta je op je plaats.  Het is nu nog afwachten wat de licentie commissie beslist, als de mogelijkheid er komt dan grijpen we de kans om alsnog te stijgen naar Top Division One.”

Ook volgend seizoen zal opnieuw druk worden voor Van Poucke. “De U21A laat ik over aan coach Steve Cornelis die doorschuift van de U18A. Met Giants C zullen we voor het eerst uitkomen in tweede landelijke.  We beseffen dat die reeks voor veel ploegen in het verleden een ticketje retour heeft gegeven.  Hierbij komt ook nog het feit dat we door de reglementswijziging van U23 naar U21 de ploeg moeten verjongen. Ik wil hier graag iets over zeggen: iedereen weet dat er ploegen zijn die de regel U23 gebruikte om de competitie te vervalsen, maar weet dat de meeste ploegen dit niet deden.  Bij ons hebben vorig seizoen 5 spelers van 1999 een volledig seizoen Giants B en Giants C gecombineerd, niet om de beste te zijn in eerste provinciale, maar omdat die spelers in de U21-competitie te weinig tegenstand hadden en wij hen een tweede wedstrijd op niveau wouden aanbieden.  Volgend seizoen mogen er van dit 5-tal slechts 2 spelers de dubbelrol spelen.  Wie is daar het slachtoffer van?  Juist, de speler die in Top Division te weinig minuten krijgt en voor de rest van het weekend geen minuten meer kan vergaren.  Dat is jammer.”

“Voor onze ploeg is verjongen niet echt een groot probleem.  Er staat talent genoeg te trappelen om te proeven van seniorenbasket op een mooi niveau.  Waar we ermee gaan eindigen dat zien we week per week.  We gaan trachten op een hoog niveau te trainen en die lijn in de wedstrijden door te trekken.  Als we in de terugronde meer wedstrijden winnen dan in de heenronde dan ben ik tevreden.  Persoonlijk ken ik als Oost-Vlaming de reeks tweede landelijke van Oost- en West-Vlaanderen beter dan die van Antwerpen en Limburg.  Ik kan onze tegenstanders dus nog niet naar waarde schatten.”

“Bij Giants B zien we enkele spelers vertrekken die de lat voor zichzelf wat hoger willen leggen.  We houden de groep wel grotendeels bij elkaar.  Het feit dat ze allemaal opnieuw een jaartje ouder zijn zal ons zeker ten goede komen.  De leegtes die worden achtergelaten zullen zo veel mogelijk intern worden opgevangen al is het dus eerst nog afwachten in welke reeks we zullen uitkomen.  Hopelijk is er snel duidelijkheid.”

“In de loop der jaren deed ik ervaring op als coach bij BBC Lokeren, Panters Baasrode, BC Asse Ternat en Olympia Denderleeuw en behaalde ik mijn initiator C, instructeur B, trainer B en trainer A-diploma.  Zoals elk jaar gebruik ik het off-season om via clinics op DVD of online dingen op te steken van andere coaches.  Basketball never stops.  We moeten mee blijven evolueren. Van zodra het toegelaten wordt zou ik graag met gemotiveerde spelers individueel of in kleine groepjes werken aan dingen zoals voetenwerk, handles, moves, finishing, strength en conditioning,…  Zo kunnen we de verkregen extra tijd nuttig besteden, desnoods op een buitenterrein of in een tuin.  Laten we hopen dat de omstandigheden dit snel toelaten en dat we allemaal gezond blijven.”

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u