De beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad laten Basketbal Vlaanderen toch wat op hun honger zitten.

“Wij blijven momenteel toch wat op onze honger zitten”, zegt Koen Umans van Basketbal Vlaanderen aan Sporza. “Wij hadden graag geweten wanneer we weer kunnen spelen en dus ook wanneer we weer kunnen trainen. Er is nood aan duidelijkheid. Wij zijn een contactsport, waarbij je een bal van hand naar hand doorspeelt. Uiteraard moet er een gedifferentieerde aanpak zijn. Maar de tijd begint wel te dringen om te weten waar we aan toe zijn.”

Normaal start de competitie begin september. “Rond deze tijd maken we normaal gezien elk jaar de kalenders op. Jaarlijks organiseren we zo’n 35.000 matchen. Dat vraagt enorm veel organisatie en planning van de federatie en ook van de clubs.”

Ook financieel zijn het moeilijke tijden voor de basketbalclubs. “De economische schade voor het basketbal in Vlaanderen voor 1 jaar is zo’n 5 à 6 miljoen euro. Onze clubs hebben totaal geen reserves. Daarom kan die vernietiging van de regeling voor onbelast bijverdienen zulke dramatische gevolgen hebben. Ik hoop dat de overheid ook dit zal aanpakken, anders glijden we misschien weer af naar een circuit met zwart geld en dat willen we niet.”

Aan de andere kant is er wel het uitgelekte plan van Minister Ben Weyts. “Ik betreur dat dit advies gelekt is, maar ik moet bevestigen dat dit het voorstel is dat we geformuleerd hebben na overleg met de sportsector en de andere Gemeenschappen”, zegt minister Weyts in een reactie.

LEES HET VOORGESTELDE STAPPENPLAN HIER

“We zijn niet bezweken voor de lokroep van federaties en clubs die een uitzonderingsstatuut vroegen voor de eigen sport. In plaats van een regeling te voorzien voor elke sport apart, hebben we één duidelijke logica: het doet er niet toe welke sport, maar hoe je sport. Op die manier kan je per periode aangeven hoe er veilig gesport kan worden”, legt de N-VA-minister uit.

Volgens Weyts is er in de eerste plaats geredeneerd vanuit de kinderen. “Zij zouden als eerste kunnen genieten van een verdere versoepeling. Het waren ook deze keer heel erg moeilijke keuzes. Ongetwijfeld zal het ook hier en te veel en te weinig en te vroeg en te laat zijn. Maar op een bepaald ogenblik moet je verantwoordelijkheid durven nemen. De Veiligheidsraad moet dit plan nog bekijken. Of het ten uitvoer gebracht kan worden, hangt af van het advies van de virologen en de evolutie van de verspreiding van het virus.”

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u