Rolstoelbasketbal VZW is op zoek naar jouw hulp. Voorzitter Wouter Terryn licht toe.

“Rolstoelbasketbal VZW is een vzw opgericht door 8 personen met een grote passie voor rolstoelbasketbal”, klinkt het bij Wouter Terryn. “De vzw heeft 2 grote doelstellingen: de organisatie van het International Easter Tournament Wheelchair Basketball en de ondersteuning van clubs die een jeugdwerking rolstoelbasketbal hebben.”

“Het International Easter Tournament Wheelchair Basketball of Internationaal Paastoernooi Rolstoelbasketbal staat hoog aangeschreven bij de toplanden in het rolstoelbasketbal. Tijdens het toernooi nemen vijf topploegen het tegen elkaar op. In 2019 nam voor de eerste maal een team uit iedere zone van IWBF deel: Brazilië, Groot-Brittannië, Japan, Nederland en Zuid-Afrika. Bij vorige edities namen Australië, België, Canada, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje deel, allemaal landen die tot de top van het rolstoelbasketbal behoren. In 2020 was het tornooi aan zijn vijftiende editie toe. Maar de coronacrisis stak stokken in de wielen en we moesten het annuleren.”

“We geven ook ondersteuning aan onze clubs die een jeugdwerking rolstoelbasketbal hebben. De eventuele opbrengsten van het Paastoernooi investeren we in het jeugdrolstoelbasketbal in Vlaanderen. We willen de clubs met een eigen jeugdwerking een extra impuls geven, zodat ze hun jeugdwerking verder kunnen uitbouwen. Met het opstarten van verschillende projecten willen we de clubs ook op andere vlakken de nodige ondersteuning geven in het uitbouwen van hun jeugdwerking.”…

“Met het project ‘Van binding tot strapping’ zijn we op zoek naar niet gebruikte en/of oude en/of kapotte snowboardbindingen, om beginnende rolstoelbasketbal spelers de mogelijkheid te bieden om op een goede manier vastgemaakt te zijn in hun rolstoel.”

“Voor een rolstoelbasketbal speler is de aankoop van een rolstoel een dure aangelegenheid. Een sportrolstoel is echter een essentieel deel van de uitrusting. Het is tevens belangrijk dat een speler op een correcte manier in zijn rolstoel is vastgemaakt, wat zijn prestaties op het terrein optimaliseert. De beste manier om vastgemaakt te worden is door gebruik te maken van bindingen die door snowboarders worden gebruikt om zich vast te maken op hun snowboard. Als die bindingen wat worden aangepast, worden ze de perfecte strapping voor rolstoelbasketbal.”

“Er zijn verschillende maten en soorten strappings, en het is niet vanzelfsprekend om direct de juiste te hebben. Ze zijn ook vrij duur (gemiddeld tussen de 200 en 300 euro) waardoor heel wat spelers afhaken of verkeerde strappings gebruiken, doordat ze een verkeerd type (grootte, lengte, padding, …) hebben aangekocht.”

“Er worden jaarlijks heel wat half kapotte of half versleten bindingen vervangen en de oude worden dan gewoon weggegooid. Van deze bindingen kunnen wij echter nog perfecte strappings maken om te gebruiken in het rolstoelbasketbal. Daarom zouden we aan u willen vragen om deze in de toekomst niet meer weg te gooien, maar die op één of andere manier aan ons te bezorgen. Op deze manier kunnen in België heel wat spelers helpen aan een goede strapping voor hun rolstoel.”

“Op onze website www.rolstoelbasketbal.eu kun je meer info terugvinden over onze projecten. Daar vind je ook onze contactgegevens. Mocht je vragen hebben, of wanneer je zou willen meewerken aan één van onze projecten, kun je je hier aanmelden.”

volg basket360.be op sociale media

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u