Elke week duiken we twee keer het rijke foto- en videoarchief van Werner Rotsaert in.

“Deze keer gaan we terug naar het seizoen 1965-’66. Steveniers speelt met Mechelen in de Europabeker I, zeg maar de voorloper van de Euroleague”, vertelt Werner. “In de kwartfinale speelt Mechelen tegen Real Madrid, Slavia Praag en Milaan. De competitieformule was een poule, maar je kon enkel punten verzamelen als je in het onderlinge duel over de heen- en terugwedstrijd een positief doelsaldo had. Mechelen klopte de drie ploegen in eigen huis. Enkel in Madrid kon het de schade genoeg beperken.”

“Willy Steveniers blikt terug op het dubbele duel met Milaan. Thuis had hij 42 punten gescoord, Bill Bradley scoorde er ook veertig voor Milaan. Bradley pendelde trouwens tussen Oxford, waar hij studeerde, en Milaan. Bradley trok het jaar erop trouwens naar de NBA bij New York en pakte daar twee titels. De man werd later ook nog senator in de States. Steveniers heeft het onder andere over hoe hij ontvangen werd op de luchthaven in Milaan. Mechelen had dat seizoen twee Amerikanen trouwens. Ron Loneski is daarvan de bekendste. Hij was kapitein in het leger en moest halverwege het seizoen de club verlaten om in Vietnam te gaan vechten. De andere Amerikaan was Oliver Howell. Steveniers scoorde dat seizoen in de competitie een gemiddelde van 34 punten!”

Deze video komt uit de film ‘Basket in de jaren 1950 tot 80’ van Werner Rotsaert.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u