Wim Van de Keere van de Pro Basketball League wacht nog altijd op een signaal van de regering om te weten hoe en wanneer de Euromillionsleague van start kan gaan volgend seizoen.

“Videoconferencing neemt toe en is zelfs een modieus werkinstrument geworden”, vertelt Van de Keere aan La Dernière Heure. “Dit zou zelfs na de crisis kunnen voortduren. Immers, het bespaart soms uren reistijd voor sommige vergaderingen die gemakkelijk op afstand kunnen worden beheerd.”

De stopzetting van de competitie kwam vroeg, maar lijkt ook nu nog altijd de enige juiste keuze die genomen moest worden. “Inderdaad, de feedback die we kregen, zelfs van onze zakenpartners en de media, was allemaal positief over de genomen beslissing. De signalen waren zeer negatief en de geraadpleegde deskundigen waren zeer duidelijk over de risico’s. Als we hadden gewacht, zou de situatie onhoudbaar zijn geworden voor onze clubs. Er zijn informele contacten met de betrokken sportautoriteiten. Maar we hebben geen andere keuze dan te wachten op de officiële beslissingen van de regering. Het zal in de vrij nabije toekomst nog bepaald moeten worden om te weten te komen waar we verder moeten gaan. We hebben bijvoorbeeld ook nog regelmatig contact met de tv-rechtenhouders om de volgende stappen voor te bereiden. We zullen binnenkort een duidelijker beeld van de situatie hebben, aangezien de licentiecommissie  binnenkort haar oordeel zal geven. Wij hopen dat zij in staat zal zijn zich flexibel op te stellen tegenover de realiteit van de huidige crisis. En hoewel alle clubs er natuurlijk onder zullen lijden, voel ik overal een verlangen en een dynamiek die aanleiding geeft tot optimisme.”

Komen er slechts twee clubs in de Europese competities? “Oostende heeft zijn ticket voor de Champions League gevalideerd via het klassement, net als Mons, die de voorrondes zal moeten doorlopen. We proberen ook een wildcard te krijgen  voor Antwerpen. Limburg en Charleroi, die dit trio in de rangschikking hebben gevolgd, willen niet in de Europacup spelen.”

Een versnelde invoering van de Beneliga lijkt er ook niet te komen. “Nee, absoluut niet. Er zijn nog veel te veel onzekerheden in dit stadium om op zo’n korte termijn een BeneLeague te overwegen. De coronaviruscrisis heeft ervoor gezorgd dat we een beetje achterop zijn geraakt op het dossier. Maar de wil van beide landen is nog steeds aanwezig en de plannen worden gerespecteerd.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u