Neufchateau zal in tegenstelling tot vorig seizoen geen groen licht krijgen om te veranderen van reeks in Top Division Two.

De basketbalbond heeft niet lang gewacht om te reageren op het verzoek van Neufchateau om van reeks te veranderen. Woensdagavond al kwam Basketball Belgium hiervoor bij elkaar.

“We hebben nota genomen van het verzoek van Neufchateau, maar we konden niet positief reageren op het verzoek van de club”, aldus voorzitter Jean-Pierre Delchef aan L’Avenir.

“Enerzijds wordt bij de verdeling van de clubs rekening gehouden met het nationale karakter van de competitie. Aan de andere kant is er een gelijk aantal Franstalige en Nederlandstalige teams in elke reeks. Bovendien is het beleid om de tegenstanders van elke club zoveel mogelijk af te wisselen. Neufchateau heeft vorig jaar hetzelfde verzoek gedaan en we hebben een oplossing kunnen vinden. Maar dat is dit jaar niet het geval.”

Bij Neufchateau zijn ze uiteraard niet tevreden met deze beslissing. “We begrijpen het argument dat de bond een evenwicht wil vinden tussen het aantal Vlaamse en Waalse ploegen in de twee reeksen”, klinkt het bij Philippe Golinvaux van Neufchateau. “De federatie stelt ook een criterium voor om de teams te groeperen per provincie, om het reizen te beperken en om te spelen tegen naaste tegenstanders. Goed, maar dan moet het wel op nationaal niveau worden toegepast, voor alle clubs, en niet alleen op provinciaal niveau. Anders is het helemaal niet objectief.”

“Het is geen kwestie van klagen om te klagen”, gaat Golinvaux verder. ”De cijfers liegen er niet om. Het gemiddeld aantal af te leggen kilometers voor een club in de reeks is 2.100 kilometer over het hele kampioenschap. Voor Neufchateau is dat 4.600! De tweede club na ons is Gistel Oostende, zij leggen 2.700 kilometer af. Dat is echt een probleem, er moet een manier zijn om die kloof te beperken.”

De club hoopt nog altijd dat er aanpassing komt. Wellicht kan het verkrijgen van een licentie van Ninane hen daarbij helpen, want dan moeten de reeksen wellicht grondig door elkaar gehaald worden.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u