Ook voor de coaches en spelers van Top Division Two was het even schrikken toen ze de nieuwe indeling van de reeksen hoorden.

Niemand had ooit verwacht, ook al lag dit in het verleden al op tafel, dat er een volledige opsplitsing zou komen tussen Vlaamse en Waalse ploegen.

“Persoonlijk vind ik dit een spijtige beslissing”, vertelt coach Wim Meiresonne van KBBC Oostkamp. “Een nationale reeks is samengesteld met ploegen van beide vleugels als je het mij vraagt.”

“Ik heb het nieuws ook vernomen, maar nog nergens officieel bevestigd gezien”, vertelt Tom Lowet van GSG Aarschot. “Als de Belgische basketbalbond hiermee wil doorgaan, vind ik dit een heel spijtige zaak. Ik heb het steeds als een enorme meerwaarde gezien om Vlaamse en Waalse ploegen te mengen in de nationale reeksen. Daar nu een gescheiden verhaal van maken vind ik dan ook heel jammer. Ik begrijp de beweegredenen ook helemaal niet. Afstand kan volgens mij geen argument zijn, gezien dat het voor een Limburgse ploeg bijvoorbeeld veel interessanter is om tegen Luikse ploegen te spelen dan tegen West-Vlaamse. Hopelijk komt de bond nog tot inkeer en stapt ze van dit idee af. Zoals gezegd heb ik altijd heel sportieve en intense wedstrijden gespeeld tegen Waalse collega’s en zou ik het persoonlijk zeer spijtig vinden dat dat in de toekomst niet meer mogelijk zou zijn.”

“Ik persoonlijk als coach vind het zeer jammer”, vertelt coach Kristof Michiels van BT Hasselt. “Ook voor onze club gaat dit een extra kost met zich meebrengen voor de verplaatsingen aangezien we als Limburgse ploeg toch bij de meeste kilometers gaan moeten rijden. Maar voor mij het belangrijkste wat verloren gaat, is het nationale karakter van onze reeks. Nu is het eigenlijk een landelijke reeks geworden. Je wil als club en coach toch ook spelen tegen je Waalse tegenstanders om dat karakter te hebben van nationaal te spelen. En wij als Limburgse club hadden reeds een goede klik en band met de Luikse team. Ik hoop dat de federaties oren zullen hebben naar alle clubs en tot een gezonde consensus komen waarin het nationale karakter niet verdwijnt. Als dit zo blijft zal dit wel een heel sterke competitie worden onder de Vlaamse ploegen, waar elke week hard zal gevochten moeten worden voor de drie punten en ik een heel close competitie verwacht. Al hoop ik nog steeds dat het nationale karakter niet verdwijnt, hier moet een gezonde dialoog over mogelijk zijn.”

“Het is wel positief dat we geen verre verplaatsingen meer moeten doen”, zegt Renzy Berquin van KBBC Oostkamp. “En dat er onder de Vlaamse ploegen een soort van grote derby’s worden gehouden. Ik denk in deze tijden dat we zeker begrip moeten tonen voor de wil van de basketliga en het belangrijkste is dat we gezond kunnen spelen en als dit de oplossing is, is dit een goeie oplossing.”