Neufchâteau was de ploeg die, net als vorig seizoen, begon te klagen over de reeksindeling. Vorig jaar verkregen ze al een aanpassing van de reeksen, maar dit had niemand zien aankomen.

“Ik ben erg verrast,” reageert Alexandre Billot, de sportief directeur van de BCCA Neufchâteau aan L’Avenir. “Het is een idee dat al twee of drie jaar lang zo wordt geopperd, zonder ooit verder te gaan, net zoals we het hadden over de regionalisering van het basketbal op nationaal niveau. Maar dat het nu gebeurt, had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Het is een bom voor het Waalse basketbal. We hebben al een heel bijzonder seizoen met het coronavirus gehad. En nu gaan we weer een heel bijzonder seizoen hebben.”

“Vanuit het oogpunt van de affiches, de opkomst en vanuit financieel oogpunt kan er niets beters zijn dan alle Waalse clubs die elkaar komen. Maar de charme van de nationale competitie is weg. Hoewel we in Neufchâteau stappen hebben ondernomen om onze reizen te beperken, was het doel helemaal niet om de clubs uit het noorden van het land te ontwijken. Omdat het geweldige teams zijn, interessante wedstrijden, we worden goed ontvangen en de infrastructuur is erg goed. Als we niet willen spelen tegen Vlamingen, Antwerpen of Limburgers, die een ander soort basketbal spelen dan in Wallonië, kunnen we net zo goed regionaal spelen. Dat hoort bij het plezier van het spelen in het noorden van het land. Dat gaan we duidelijk missen.”

“Onder Franstaligen zal het kampioenschap interessant en zwaar bevochten zijn, dat is zeker. Maar het niveau zal ongetwijfeld dalen, want er zijn heel sterke ploegen in Vlaanderen. Ik ben een beetje bang dat er aan het einde van het seizoen geen weg terug zal zijn bij de federatie, misschien gepusht door sommige mensen uit Vlaanderen, en dat deze uitzonderlijke situatie definitief zal worden. We zullen zien.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u