Dit is het spelersprofiel van Ruben De Baene van Basket Sijsele in Top Division Two.

Naam: De Baene
Voornaam: Ruben
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats:
Sijsele
Werk/Studies:
Voedings-en dieetkunde Vives Brugge (eerste opleidingsjaar)
Team: Basket Sijsele in Top Division Two
Positie: Guard

Leukste basketbalherinnering? “Ik heb veel mooie herinneringen. Deze gaan van zilver behalen op de FISEC Spelen in 2016 in Frankrijk, tot de Beker van West-Vlaanderen voor de derde keer op rij winnen met Sijsele Two. Ik speelde het eerste jaar nog niet mee, dus ik heb hem eigenlijk twee keer op rij gewonnen. Maar mijn mooiste herinnering is toch wel kampioen spelen in Top Division Two in het seizoen 2017-2018. Om kampioen te spelen met zo’n hechte ploeg, als gast van 16 jaar, dat is zeker iets wat me zal bij blijven.”

Ambitie? “Volgend seizoen treed ik terug aan in Top Division Two en ik wil daar nu al mijn kansen grijpen die ik krijg. Ervaring opdoen, veel bijleren en dan terugwerken naar Top Division One, want daar ligt mijn ambitie toch wel, om er een vaste speler te worden in de toekomst.”

Met welke speler wil je ooit nog op het veld staan? “Er zijn heel wat vrienden waar ik mee zou willen spelen. Ik denk dan aan de gasten waarmee ik in de topsportschool heb gezeten: Robin Vantoortelboom, Jarne Vandenabeele en Salim Kediambiko. Ook spelers waar ik op school mee heb getraind zoals Euden Mpela wil ik ook ooit nog wel eens een ploeg mee vormen. Maar er zijn er nog zoveel meer. Ik ben voor komend seizoen erg blij dat Niels Hofmans en Viktor Buysse terugkomen naar Sijsele. Met Viktor speel ik al heel mijn leven samen en dit was nu voor één seizoen anders. Ik heb mijn center wel gemist en ben blij dat hij terugkomt. Niels Hofmans heeft mij in de jaren dat hij in Sijsele gespeeld heeft ook erg veel bijgeleerd, dus ik kijk er ook zeker naar uit om terug met hem te spelen. De basketwereld is een hechte wereld en er zijn zoveel jongens waar ik goed mee overeenkom, waar ik misschien ooit nog eens mee zal spelen. Ik kijk alleszins uit naar alles wat er nog komt.”

Wanneer ga je stoppen met basketbal? “Wanneer mijn lichaam echt zegt dat het niet meer gaat lukken, anders zal ik blijven spelen. Als ik merk dat ik fysisch achteruit ga maar wel nog speelklaar kan zijn, dan zak ik gewoon een aantal reeksen. Zoals ik al zei heb ik veel vrienden waar ik ooit nog mee zou willen spelen, dus het zit wel in mijn achterhoofd om op het einde van mijn carrière af te bouwen en in wat lagere reeksen te gaan spelen met een groep vrienden die ik al lang ken. Maar ik heb nog een lange weg te gaan tegen dat het zo ver zal zijn.”

Van welke coach heb je het meest geleerd? “Ik werk al heel lang samen met Gertjan Dehaese en heb ook veel gewerkt met Kris De Pauw. In Sijsele zijn dit zeker de coaches waar ik het meeste van heb opgestoken. De coach waarvan ik echter het meeste heb bijgeleerd op technisch vlak is Mario Lusyne. Ik heb zes jaar lang in het KTA Brugge gezeten, en heb twee jaar topsport en dan nog vier jaar specialisatie basketbal gevolgd. Zes jaar lang was Mario mijn trainer en met hem heb ik erg veel individueel kunnen werken. Ik ben sinds twee jaar ook elke zomer aan het trainen met Corodo waar ik ook erg individueel en fysisch train.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u