Ook vandaag blijven er maar reacties komen op het voorstel om Top Division Two op te splitsen in een Vlaamse en een Waalse reeks.

“Ik ben een beetje ontgoocheld met deze onverwachte beslissing”, klinkt het bij coach Randy Oveneke van Antwerp Giants B. “Ik weet niet of deze beslissing definitief is maar in ieder geval neemt het de diversiteit van derde nationale weg, iets dat ik spijtig vind. We zaten in een reeks met voornamelijk Waalse ploegen. En nu alleen maar met Vlaamse ploegen wat natuurlijk qua afstand in ons voordeel is. Het niveau zal wellicht hoger liggen nu, dus voor ons zal het een extra challenge zijn.”

De Waalse clubs komen vanavond samen met de AWBB om de situatie te bespreken. Aan Vlaamse kant worden tussen de secretariaten van de teams mails rondgestuurd naar elkaar, al lopen de meningen daar wel uiteen.

Zo is Bavi Vilvoorde het idee zeker niet ongenegen. “In tegenstelling tot de meeste andere ploegen van Top Division Two kan Bavi Vilvoorde zich wel vinden in de nieuwe reeks”, zegt André Moons, secretaris van Bavi Vilvoorde. “Gezien de beperking van de afstanden zullen er uiteraard meer derby’s kunnen gespeeld worden. Dit is misschien een manier om de momenteel ondermaatse belangstelling voor wedstrijden op te krikken. Dat dit dan zou gebeuren onder een ‘landelijke’ noemer in plaats van onder een ‘nationale’ noemer is voor ons geen zorg. Hopelijk zullen door de nieuwe reeksindeling de verplaatsingen op vrijdag naar verre bestemmingen niet meer voorkomen: het is inderdaad niet evident om als amateurclub – waar iedereen overdag een job heeft – op vrijdagavond vlug in de auto te springen, een 100-tal kilometers te rijden tijdens het spitsuur om dan geconcentreerd en fit aan de opworp te verschijnen. Deze vrijdagavondmatchen zijn gewoon competitievervalsing waarbij de bezoekende ploeg benadeeld wordt. Wij zijn van oordeel dat de belangstelling van de geschreven pers en de andere media de hoogte in zal gaan voor wedstrijden tegen ploegen die een naambekendheid hebben in de eigen regio. Wat betreft de rol van Basket Belgium is het duidelijk dat overleg noodzakelijk is om een evaluatie van de werking te maken.”

“Het is jammer, want als je in de nationale reeksen speelt, is het om je te meten met de Vlaamse ploegen, waarbij de sportieve uitdaging interessant is”, vertelt Didier Thémans, coach van Belgrade. “Er zijn dingen die wij misschien uit het oog verliezen. Misschien speelde het financiële aspect van het reizen wel vele meer mee. We hebben bijvoorbeeld veel betere wedstrijden gehad tegen Vlaamse ploegen. Tegen Luikse teams was dat veel minder. De Vlaamse stijl ligt ons veel beter. In de voorbije jaren waren de ploegen uit Vlaanderen altijd veel sterker.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u