De coronacrisis was het ideale moment voor Julie Vanloo om in een kamer rekken te bouwen om haar collectie schoenen te ordenen.

“E toch ben ik met dat verzamelen pas een paar jaar geleden begonnen”, vertelt Vanloo aan Humo. “Ik ben een laatbloeier. Ik basketbal al vanaf mijn 4de en ging vooral om met jongens. Op mijn 20ste wist ik zelfs niet wat mascara was. Ik ging pas nadenken over mijn uiterlijk toen ik prof werd en in het buitenland opeens allemaal meisjes heel stijlvol op het veld zag staan. ‘Je bent zo knap,’ zeiden ze daar tegen me, ‘en je doet er niks mee!’ Ik ben me toen in mode gaan verdiepen en was al snel niet meer te stoppen. Ik creëerde een eigen kledinglijn en moet en zal nu ook steeds de allernieuwste Nikes hebben. Schoenen spelen natuurlijk een centrale rol bij basketbal. Er is nu een Instagramaccount die toont op welke nieuwe schoenen de WNBA-speelsters op de wedstrijden toekomen. Op de bank hoor je ook altijd: ‘Kijk, haar kicks! Hoe mooi!’ Of: ‘Hoe lelijk!’ – dat gebeurt ook vaak, natuurlijk.”

“Ik leef mijn leven graag op mijn manier, ja. Ik teken nooit contracten voor langer dan een jaar. Ik wil aan niks vasthangen en leef het liefst van dag tot dag. Ik denk weleens: wanneer ga ik klaar zijn om me te settelen? Maar mijn manier van leven laat dat op dit moment niet toe…”

Waar gaat Vanloo volgend seizoen aan de slag? “Ik hoop weer in Zweden. De coach daar weet wat ik kan en gelooft in mij. Ik moet me gerespecteerd voelen om goed te kunnen presteren. Kunnen zijn wie je bent is zo belangrijk. Daarom ben ik voor deze Adidas Ozweego Pride ook absoluut heel vroeg opgestaan om die online te bestellen. Ik heb veel vriendinnen en vrienden die lesbisch of homo zijn en met die Adidas Pride support ik hen. Schoenen zeggen zoveel over wie je bent, daarom zeg ik altijd: ‘Shoe contact before eye contact’.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u