Elke week, op woensdag om 11 uur, laten we een coach aan het woord. En die geeft elke week de fakkel door aan een andere coach. Deze week laten we Tom Van den Bosch aan het woord, uitgekozen door Yannick Lambreghts.

BIOGRAFIE

Naam: Van den Bosch
Voornaam: Tom
Woonplaats: Wijnegem
Beroep: Leerkracht Bewegingsopvoeding
Coach: sinds 2015 op seniorniveau

VRAGEN

Waarom ben je ooit begonnen als basketbalcoach?
“Wanneer ik jeugdspeler was, nam ik af en toe al eens trainingen over van jongere ploegen wanneer een coach zelf niet kon. Als jonge speler was ik altijd achter redenen van bepaalde tactische acties aan het zoeken en het bedenken ervan.
Naarmate ik verder ging in mijn spelerscarrière en bepaalde seizoenen ook jeugdploegen coachte, ben ik ook meer interesse beginnen tonen in het hoe en wat er nodig is om spelers beter te maken. De interesse om na het spelen te gaan coachen was er dus al vrij vroeg. Nadat ik, in functie van het coachen van landelijke ploegen, mijn diploma’s behaalde, heb ik op 30 jarige leeftijd beslist te stoppen met spelen en te starten met mijn carrière als coach uit te bouwen.”

Wat is je meest memorabele moment als coach?
“Heel moeilijk om deze vraag te beantwoorden want je maakt zoveel mee als coach. Iedereen zal wel eens titels en bekers kunnen vieren, mijmeren over een gemiste kans of een degradatie moeten verteren. Maar onze core is en blijft de spelers. Dus hetgene dat me altijd gaat bijblijven zijn de spelers die zwakheden hebben, hen daar beter in maken, spelers die mentaal diep zaten terug plezier laten beleven en doen presteren, youngsters implementeren en hun weg te laten vinden in het seniorbasketbal. Ik geloof dat als je de speler beter maakt de ploeg altijd volgt. De keerzijde hiervan is wel dat je nooit voor iedereen goed kan doen, dat is iets waarin ik heb moeten leren.”

Wat wil je ooit nog bereiken met je coaching?
“Ik heb mezelf het doel gegeven dat ik ooit een niveau hoger wil coachen dan ik heb gespeeld. Hiervoor probeer ik steeds bij te leren, andere inzichten op te nemen en deze dan uiteindelijk te implementeren in mijn coaching. Ik ben heel blij waar ik nu al sta en het traject dat ik al heb afgelegd maar ik ben zeer ambitieus om nog beter te doen.”

WIT/ZWART

Offense of defense? Offense
Tien punten of vijf assists? Vijf assists
Kracht of techniek? Techniek
Wedstrijd of training? Wedstrijd
Zone defense of man to man? Man to man

En volgende week krijg je een nieuw interview, met een andere trainer, door coach Tom Van den Bosch uitgekozen.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u