Elke week zoeken we een coach op die we vijf vragen voorleggen. Deze week is dat Jean-Marc Jaumin, coach van het Nederlandse Heroes Den Bosch.

Hoe ben je professioneel coach geworden?

“Na mijn profcarrière wou ik absoluut in het basketbalwereldje blijven. Oostende heeft me de kans gegeven om samen met Philip Debaere de Siemens Basketball School op te starten. Het werd een succes met de doorstroming van enkele talenten naar de eerste ploeg als gevolg. Ik coachte toen twee ploegen: de junioren en KB Gistel Oostende in derde klasse. We konden heel veel werken met spelers als Quentin Serron, Jean Salumu, Thomas Creppy… Tijdens mijn derde jaar kon ik assistent worden van coach Badioli bij Oostende. Het jaar erna begon ik als assistent bij Becirovic en toen hij tijdens het seizoen wegging, werd ik headcoach. Dat jaar hebben we de beker gewonnen en hebben we een fantastische reeks neergezet in de competitie. We verloren in de halve finale van de play-offs van Charleroi, maar moesten toen Mitchell missen die de dag van de match vertrok nadat zijn moeder aan kanker gestorven was en dat Faison out was met een hamstringblessure.”

Waar liggen je ambities nog in coaching?

“Mijn ambities zijn nog heel groot. Ik wil coachen in een Europese competitie. In mijn tweede jaar als coach van Oostende bereikten we in Europa de halve finale. En ik zou graag ook eens kampioen spelen als coach.”

Wie is volgens jou de meest getalenteerde speler waarmee je werkte?

“Er zijn zoveel goede spelers waarmee ik kon werken. Uit respect voor hen allemaal zal ik geen naam noemen. Altijd heb ik geprobeerd het maximum uit hen te halen. Denk maar aan Matt Lojeski, Caleb Green, Will Thomas, Quentin Serron, Jean Salumu, John Tofi…”

Als je een ideale speler kon maken, hoe zou die er fysiek, mentaal en qua attitude uitzien?

“Het zou een mix moeten zijn van Michael Jordan, Drazen Petrovic en Scottie Pippen.”

Als je aan één coach één vraag zou mogen stellen, aan wie en welke vraag stel je dan?

“Ik zou kiezen voor Zeljko Obradovic. Elk jaar komen topploegen met iets nieuws. Een nieuw systeem, zowel offensief als defensief. Wij denken elk jaar dat alles uitgevonden is, maar telkens komt iemand met iets nieuws. Ik zou hem dan ook graag vragen wat van nieuwe dingen er nog kunnen komen en op welk vlak dat het basketbalspel de komende decennia nog kan evolueren.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u