Coach Jan Callewaert is terug in het land. Hij volgt bij Basket Namur Capitale bondscoach Philip Mestdagh op.

“Ik denk dat de competitie sterker dan ooit zal zijn, met een eerste helft van het klassement die bijna allemaal Europees zullen spelen of een Europees niveau zullen halen. Het is heel leuk dat Waregem er terug bijkomt. Ik denk dat Braine terug een topploeg is en heel goed gerekruteerd heeft. Anders dan andere jaren, maar als je het mij vraagt, beter en verstandiger. Wij hebben ook goed gerekruteerd en maken deel uit van de ploegen die Braine het vuur aan de schenen wil leggen en we zullen daartoe in staat zijn.”

“Er kunnen heel veel verrassingen zijn, en zelfs de ‘op papier’ minder sterke ploegen kunnen heel verrassend uit de hoek komen, want het niveau van de Belgische opleidingen en heel veel coaches is goed, niemand valt te onderschatten. Uiteraard moeten wij ons niet verbergen, en zijn er matchen die we niet ‘mogen’ verliezen, maar het wordt een heel interessante zware competitie, en des te beter. Het wordt fun!”

“De doelstellingen zijn om er alles aan te doen om kampioen te worden en de beker te winnen en om Europees zo ver mogelijk te geraken. Het is altijd beter de lat zo hoog mogelijk te leggen! Ik heb een bepaalde spelstijl in gedachten, maar mezelf kennende zal die tijdens het seizoen evolueren, door de observaties die we zullen maken in ons eigen team. De bedoeling is om de kwaliteiten van iedereen zo goed mogelijk te gebruiken en om er een vriendinnengroep van te maken die voor elkaar door het vuur willen gaan.” 

“Ik vind het belangrijk om een bepaalde ‘intelligente’ vrijheid te geven aan de speelsters, maar qua mentaliteit en fighting spirit moeten we heel constant en regelmatig zijn. Ik hou ervan om te experimenteren en elk jaar andere dingen te proberen, maar winnen zal het belangrijkste zijn.” 

Kern 2020-2021

De ploeg van coach Callewaert is helemaal rond, hij stelt zijn speelsters heel graag uitgebreid voor.

“Ines Viana, 26 jaar, is mijn Portugese pointguard van Elfic Fribourg. Toppersoonlijkheid, fighting spirit, elk jaar beter en speelde voor mij een goeie Europese campagne bij Fribourg. Moet de motor van de ploeg worden. Speelster met heel veel energie en de juiste teamspirit.”

“Camilla Ogun is een Russische veelbelovende forward, 21 jaar, die op de 3 positie zal spelen. Had nu al interessante stats bij Spartak Moskou. Heb ik ook vorig jaar ontmoet in Europacup en ik ben ervan overtuigd nog een heel interessante progressiemarge.”

“Pallas, onze Nigeriaanse forward, is een toprebounder, 23 jaar, die rookie was in de Italiaanse competitie. Ze is niet overdreven groot maar speelt als een echte 5, en moet voor heel veel gevaar in de bucket zorgen.”

“Cristina Soriano, 22 jaar, is 1m96, een echte 5, die gekomen is om Serena-Lynn Geldof te vervangen. Komt rechtstreeks uit college, Kansas City. Ze had heel goedee stats in een heel degelijk college en is dus een veelbelovende transfer. Een letterlijk grote belofte in Spanje en ik ben heel benieuwd in welke combinatie we Cristina zullen kunnen uitspelen en hoe we deze grote speelster zullen gebruiken. Verdedigend ook al heel veel interessante dingen laten zien.” 

“Courtney Range, 25 jaar, heb ik een aantal maanden, tot haar blessure gehad bij Fribourg en moet een belangrijke scoorder worden. Een erg polyvalente speelster voor 1m92 met heel veel skills. Ik geloof dat zij een uitstekende match zal zijn naast onze twee 5-speelsters, en kan zelfs op andere posities dan de 4 gebruikt worden.” 

“Sarah Dossou en Nora O’Sullivan zijn de twee jonge Belgen die er bij komen met al ervaring in eerste klasse en twee speelsters die een belangrijke rol in de ploeg zullen hebben. Veel energie, creativiteit, defensief vermogen … Zij kunnen op verschillende posities uitgespeeld worden zoals ik het graag heb.” 

“Hanne Mestdagh, een andere motor van de ploeg, op en naast het terrein, die bijgetekend heeft, wat voor mij topprioriteit was. Haar job is haar uitstekende seizoen nog eens herhalen en de progressiemarge die er nog is, samen met haar proberen te vinden, in functie van de ploeg, maar ook in functie van haar individuele voorbereiding voor de Cats.” 

“Clarisse Davreux en Laura Baggio, die ik beiden heel goed ken van bij de jeugd en de topsportschool, blijven in dezelfde gekende rol, maar met hen zullen we ook hard werken, om de onderlinge concurrentie in de ploeg op de juiste positieve teamgerichte manier zo groot en interessant mogelijk te maken.” 

“Sarah Matthys, een youngster van Braine, die bij de tweede ploeg zal spelen en hard werken om ook bij de eerste ploeg iets te verdienen. Daarnaast zullen nog een aantal jonge talenten van de club zoals Camille Boosten en Clémence Henquet volop hun kans krijgen om zich op training en met de tweede ploeg te bewijzen.  Ik wil een gezonde concurrentie creëren en vooral een omgeving waar er hard gewerkt wordt, heel hard!”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u