Olivier Peeters coacht volgend seizoen de U16 van Makeba en kijkt vol vuur uit naar deze opdracht.

“Ik ben al meer dan 10 jaar actief als jeugdcoach. Ik heb lang zelf spelen gecombineerd met coachen. Door uitbreiding van mijn gezin enerzijds en anderzijds het plezier dat ik ervaar met training geven, heb ik 3 seizoenen geleden de keuze gemaakt om te stoppen met basketten en mij fulltime bezig te houden met training te geven.”

“Ik had het geluk om met veel verschillende en goede coaches te werken. Ieder had zijn eigen stijl en aanpak en ik stelde met het ouder worden mijzelf steeds meer de vraag waarom ik bepaalde oefeningen moest doen. En vooral ook de methodiek en de visie die erachter zit. Uiteindelijk hebben ze mij gevraagd of ik eens met een ploegje wou beginnen en dat bleek meteen een schot in de roos te zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit stop met training te geven.”

“Om te beginnen is er een verschil tussen een trainer en een coach voor mij. Een coach is iemand die in het weekend zijn ploeg coacht en probeert zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Een trainer is iemand die in de week trainingen geeft en probeert zijn spelers zo goed mogelijk te maken.”

“Ik leun persoonlijk het meeste aan bij het ‘trainer’ zijn. Ik zie in elke speler een uitdaging om hem beter te maken op zijn niveau. Het liefst werk ik met 12 spelers en maak ik hen tegen het einde van het seizoen allemaal beter. Het is belangrijk dat ze allemaal aan hun speelminuten geraken, maar ik ben wel veeleisend. In die zin dat ze gedisciplineerd moeten zijn op het veld en respect voor zichzelf en alle anderen tonen. Maar vooral er plezier aan beleven en elke training beter willen worden zijn voor mij prioritair.”

“Ik zet me elke training 100 procent in en verwacht dit dus ook altijd van mijn spelers. Mijn belangrijkste ‘filosofie’ is: iedereen wint graag wedstrijden, maar als je ze wint op de juiste manier is de voldoening des te groter. Het valt mij heel hard op dat de meeste jeugdcoaches gefixeerd zijn op enkel het winnen, maar dit is van ondergeschikt belang. Het gaat voor mij over de opleiding van spelers.”

“Het geeft mij zoveel meer voldoening dat een speler al zijn fundamentals beheerst en intrinsiek gemotiveerd is om steeds beter te worden. Ik geloof heel hard dat als je jouw ploeg mee krijgt in dit verhaal, het winnen van wedstrijden automatisch gebeurt. Maar je moet geduld hebben. Deze visie wil ik ook in mijn nieuwe club MAKEBA brengen en de jeugd daar op termijn mee op de kaart zetten.”

“Ik ben elke dag met basketbal bezig en leg de lat heel hoog voor mijzelf. Mijn persoonlijke ambitie is om de beste jeugdtrainer te worden die er rondloopt. Niet naar anderen toe, maar voor mijzelf. Ik ben sinds vorig jaar mee in een basketball academy gestapt. Wij werken daar puur individueel aan skillsverbetering. Als een speler naar mij komt en zelf de vraag stelt of hij extra individuele trainingen mag volgen, en je merkt de progressie die hij maakt, dan is dat de reden waarom ik het graag blijf doen. Daarnaast wil ik de kampen die ik geef bij mijn nieuwe club MAKEBA kwaliteitsvol uitbouwen en er voor zorgen dat er zoveel mogelijk spelers uit de eigen jeugd in de eerste ploeg van de club geraken.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u