Elke week zoeken we een coach op die we vijf vragen voorleggen. Deze week is dat Daniel Goethals, coach van Neufchâtel in Zwitserland.

Hoe ben je professioneel coach geworden?

“Toen ik een punt zette achter mijn spelerscarrière begon ik te werken voor de federatie. Ik kon aan de slag met heel wat generaties, zowel bij de mannen als de vrouwen.”

“Tot Louis Casteels me in 2014 een kans gaf bij Kangoeroes Mechelen. Voorzitter Luc Katra bezorgde me die ongelofelijke opportuniteit.”

“Het eerste seizoen was niet eenvoudig. De ploeg had alle wedstrijden verloren voor ik begon. Stap per stap kwamen we terug en ik kon mijn contract voor twee jaar verlengen.”

Waar liggen je ambities nog in coaching?

“Mijn eerste doelstelling is om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken en heel veel ambitie te tonen. Maar we moeten ook realistisch zijn.”

In het leven als coach kan je niet veel plannen maken. Het kan op elk moment anders uitdraaien. Er zit geen logica in heel veel situaties.”

“Ik werk elke dag hard en probeer mijn job op de meest professionele manier te benaderen. Mijn leidmotief is ‘Geen verwachting, geen ontgoocheling’.”

Wie is volgens jou de meest getalenteerde speler waarmee je werkte?

“Ik kreeg de kans om met heel veel goede spelers te werken, maar vooral met goede mensen. Als ik iemand moet kiezen ga ik voor Chris Jones die voor me speelde bij Mons.”

Ik haalde hem toen bij een klein ploegje in Zwitserland. Heel weinig mensen geloofden in hem. En het bleek uiteindelijk wel een goede keuze te zijn. Vorig seizoen was hij geselecteerd voor het Allstargame in Turkije.”

“Maar ik moet ook andere jongens vermelden: Garlon Green, DJ Shelton, Jordan Heath, Vernon Taylor…”

Als je een ideale speler kon maken, hoe zou die er fysiek, mentaal en qua attitude uitzien?

“Lengte en een atletisch lichaam zijn heel belangrijk. Je moet ook talent en skills hebben, gecombineerd met mentale kracht, respect en werkethiek.”

“Als je één van die dingen mist, dan kan je een goede carrière maken, maar geen topcarrière.”

Als je aan één coach één vraag zou mogen stellen, aan wie en welke vraag stel je dan?

“Ik zou voor coach Mike Dantoni kiezen. Ik zou hem vragen waarom hij de manier waarop basketbal gespeeld wordt zo wil veranderen door dat zonder center te doen.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u