Basketbal Vlaanderen heeft een aantal basisprincipes voor het verdere verloop van de competities klaar.

  1. Er moet een aanbod blijven voor wie wil basketten, op alle niveaus, zolang de overheidsregels het enigszins toelaten.
  2. Niemand mag zich in deze periode onder druk gezet voelen om te spelen als hij/zij dat liever niet doet. Het sportieve zwaard van Damocles (degradatie) mag in volle crisis niet boven de hoofden van de seniorteams hangen. Vechten tegen degradatie doe je niet met een door Corona veroorzaakte handicap.
  3. Sporten op competitief niveau moet mogelijk blijven, m.a.w. er moet een sportief doel zijn
  4. Na het seizoen 20-21 willen we alvast zo snel mogelijk “terug naar normaal”, m.a.w. vermijden dat er naweeën zijn zoals reeksen van 16, reeksen met gaten enz.
  5. Er wordt in de kalender ruimte ingebouwd om uitgestelde wedstrijden opnieuw in te plannen.
  6. Alle competities moeten eerlijk kunnen blijven verlopen. Spelers van een hoger niveau moeten niet opeens op lager niveau kunnen deelnemen, om daar de competitie te vervalsen.
  7. Bij jeugdcompetities in de categorieën U14 t.e.m. U21 blijven beleving en opleiding primeren, het is irrelevant hoeveel wedstrijden er in finaliteit betwist worden. Deze competities kunnen snel na groen licht van de overheid, opnieuw opstarten.
  8. We nemen voor de seniorteams een voorbereidingsperiode in acht. In de praktijk kan een competitie mits toestemming van de overheid opnieuw opstarten vanaf het weekend van 9/10 januari ’21. In de voorgaande periode kunnen dan – onder voorbehoud – bekercompetities en vriendschappelijke wedstrijden betwist worden.

Overlegmomenten met clubs
Om het verdere competitieverloop te bepalen, zullen we (virtuele) overlegmomenten organiseren met de clubs per niveau om te luisteren naar hun voorstellen en eerste ideeën af te toetsen. 

Op basis van de verzamelde input zullen daarna alternatieve competitievormen uitgerold worden. Per niveau zullen de clubs tijdig uitgenodigd worden voor dit virtueel overleg.

Bron: Basketbal Vlaanderen

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u