Booy Ceusters is momenteel onder andere aan de slag als assistant coach bij Leuven Bears B in Top Division Two, maar ook als jeugdcoördinator en jeugdcoach bij Basket Betekom. Hij vertelt exclusief aan Basket360.be het inspirerende verhaal hij hoe in de coaching belandde. Een noodgedwongen beslissing.

“In 2001 ben ik begonnen bij Basket Betekom als U8-speler, hier heb ik het grootste deel van mijn jeugd
doorgebracht. In 2010 werd ik gevraagd om op landelijk niveau te gaan spelen in Aarschot. Op deze manier
kon ik mijn eigen spel beter ontwikkelen.”

“Ook het samenspelen met andere getalenteerde spelers was een enorme meerwaarde. Sommige teamgenoten van toen hebben het al ver geschopt in de basketbalwereld: Dillen Geleyns bij Leuven, Tom Lowet bij GSG Aarschot, Lucien Sissoko, nu bij Waregem.”

“Na enkele jaren op landelijk jeugdniveau te presteren had ik de mogelijkheid gekregen om mee te trainen met
de eerste ploeg van Aarschot, toen onder leiding van Ludo Faes. Het was een grote eer dat ze me hiervoor
hadden uitgenodigd, maar ik voelde mij hier nog niet klaar voor en heb dit geweigerd.”

“Hier werd veel op gereageerd en ik begon steeds meer gestrest te raken omdat ik een kans niet genomen heb die iedereen graag zou willen hebben. Heb ik hier spijt van? Ja, maar op dat moment had ik de beslissing genomen en was dit nog te snel voor mij.”

“Ik begon dat jaar ook aan mijn laatste jaar van de hogeschool om af te studeren als leraar lichamelijke opvoeding. Door het annuleren van mijn stage, wat voor nog meer stress gezorgd heeft, moest ik meer dan een uur rijden naar mijn nieuwe stageschool.”

Eerste signalen genegeerd

“De stage was een vrij intensieve periode en ik begon al snel te merken dat ik deze flow niet lang kon aanhouden. Ik kreeg keelpijn maar dacht dat dit kwam door het vele praten op mijn stage dus had ik hier geen erg in.”

“Toen ik thuiskwam van mijn stagedagen wou ik eigenlijk niet liever dan in mijn bed gaan om te slapen maar ik moest mij onmiddellijk klaarmaken voor de training. Ik merkte dat mijn meerwaarde voor het team steeds kleiner werd omdat ik een aantal trainingen niet kon bijwonen door de stage.”

“Dit was mentaal moeilijk, ik kon niet begrijpen dat ik aan het begin van het seizoen werd gevraagd om mee te trainen bij de 1ste ploeg en dat ik nu zelfs niet meer met mijn eigen team kon meedraaien.”

“Eten? Dit was bijzaak geworden, na de training was ik zo blij om thuis te zijn dat ik regelmatig in de zetel inslaap viel. Ik zat met mezelf in de knoop, alles begon slechter te gaan en dit begon in mijn hoofd te spelen en zo raakte ik gefrustreerd op mezelf.”

“Tijdens deze periode merkten mijn ouders dat er iets niet klopte. Ik had geen energie meer en wou enkel nog slapen, mijn eetlust was volledig verdwenen waardoor ik gewicht begon te verliezen. Ook de motivatie om te beginnen met trainen was ver te zoeken.”

“Na mijn stageperiode heb ik de raad van mijn ouders gevolgd en een bloedtest laten doen om na te kijken of ik
bepaalde vitaminen te kort had. Na een bloedtest was het duidelijk dat ik al enkele maanden te kampen had
met klierkoorts en dat ik geen intensieve inspanningen meer mocht doen.”

Moeilijke, maar belangrijke stap

“Ik heb mijn seizoen niet afgemaakt maar gelukkig heb ik mijn schooljaar nog kunnen redden.”

“Achteraf gezien had ik veel sneller naar mijn lichaam moeten luisteren, dat ik op de limiet zat, maar door de
flow en de omgeving ga je toch door. Ik kan alleen andere sporters aanraden om op regelmatige basis hun
bloed te laten controleren.”

“Als je voelt dat je geen energie of eetlust meer hebt kan een eenvoudige bloedafname al veel oorzaken naar boven brengen. Het is mogelijk dat je een bepaald vitaminetekort hebt maar dit is zeer makkelijk op te volgen. Laat het niet zover komen zoals het mij is overkomen.”

“Voeding, rust maar vooral luisteren naar je lichaam is de grootste uitdaging voor het uitvoeren van prestaties. Na overleg met mijn ouders besloot ik om niet meer in een landelijke reeks te starten en ben ik teruggegaan
naar Betekom.”

“Er was hier geen druk om te spelen, enkel vrienden onder elkaar kwamen hier plezier maken. Deze stap was wel moeilijk voor mij. Ik heb in de loop der jaren veel geleerd in Aarschot, de coaching stijl was veeleisend maar erg leerzaam.”

Coaching

“Door mij op provinciaal niveau te settelen in Betekom kreeg ik meer ruimte en tijd om na te denken. Ik heb
veel nagedacht of ik mezelf terug wil klaarstomen om op hoger niveau te kunnen presteren maar hier heb ik
naar mijn ouders geluisterd die heel de klierkoortsperiode vanop de eerste rij hebben meegemaakt.”

“Vanaf dit moment ben ik mij beginnen te ontwikkelen als coach. In het schooljaar 2014-2015 studeerde ik af als leerkracht lichamelijke opvoeding, hierdoor had ik mijn initiatordiploma Basketbal op zak.”

“De reden dat ik leerkracht wou worden is omdat ik altijd iets wil uitleggen wat ik zelf kan, om aan anderen door te geven zodat zij dit kunnen doen en hopelijk zelfs beter. Mijn doel als coach is om jeugdspelers voldoende bagage te geven zodat ze ook op een gegeven moment de kans krijgen om op een hoger niveau te spelen of de kans krijgen om te trainen met de eerste ploeg van de club.”

Nieuwe diagnose

“In 2017 heb ik de diagnose colitis ulcerosa gekregen. Kortom, ik mocht geen intensieve sportactiviteiten
uitvoeren. Mijn wereld leek in te storten. Deze diagnose had mij aan het denken gezet om mijn eigen
basketbalspel te stoppen en mezelf beter te ontwikkelen als coach.”

“Na een heel seizoen aan de zijlijn zitten toe te kijken en medicatie die op punt stond kreeg ik weer groen licht om te mogen sporten in competitieverband. Ik voelde mij terug zoals vroeger en niemand kon mij weerhouden om niet terug te starten om zelf te spelen.”

“Ik had het afgelopen seizoen veel teams op verschillende niveaus gaan bijwonen en begon na te denken over spelsituaties en strategieën die ik zou toepassen tijdens ik naar de wedstrijd aan het kijken was. Dit was voor mij de aanleiding om mijn coachdiploma te verhogen.”

“In 2019 behaalde ik mijn instructeur B en dit jaar ben ik begonnen met Trainer B omdat deze zich ook uitstrekt tot screening situaties en meer speltactieken. Helaas is deze cursus halverwege uitgesteld vanwege de coronasituatie.”

Geen speler meer

“Dit seizoen ben ik niet gestart meer als speler, ik kreeg een hele mooie kans om assistent-trainer te worden bij
de Leuvense Young Bears onder leiding van Danny Wouters om mijn kennis en ervaring uit te breiden.”

“Dit zal in combinatie zijn met de U14 en J16 in Basket Betekom waar ik ook verantwoordelijk zal zijn voor de
jeugdcoördinatie. Het wordt een druk maar erg leerzaam seizoen voor mij. Ik ben er klaar voor en mijn
motivatie is er meer dan honderd procent!”

“Coaching start met zelfreflectie. Vertrekkend vanuit je eigen visie en door te reflecteren moet je flexibel aanpassingen kunnen maken in de trainingsstructuur https://www.paperwritings.com/. Op deze manier kan je je eigen visie overbrengen en in de praktijk vertalen.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u