Niels Bartholomeus zet het basketbal bij vzw Kempen United Basketball even on hold.

“Het was Vidar Vidarsson die op Eén de knappe woordspeling gebruikte: de lucht uit de bal halen”, klinkt het bij Niels Bartholomeus van Kempen United Basketball. “Een uitdrukking die vandaag brandend actueel is. Of moeten de basket- en andere ballen toch netjes opgepompt blijven?”

“Maatschappelijk verantwoord sporten of sport organiseren in tijden van een pandemie, waar we na al die maanden nog steeds totaal geen vat op hebben, hoe doe je dat?”

“Als voorzitter van een bescheiden organisatie met 4 hard werkende bestuursleden, een gedreven en goed opgeleide trainersgroep en 32 getalenteerde basketballers word ik vandaag in een quasi onmogelijke spreidstand gedwongen.”

“Kiezen voor het sociaal (belangrijke) aspect van sport en sportbeleving versus de weg van 0 procent risico op besmetting en alles ‘on hold’ zetten.”

“De meningen zijn verdeeld, iedereen heeft zijn standpunt, zijn eigen waarheden en kennis, zijn gelijk… Samen hebben we wel degelijk een beslissing genomen. Niet de populaire, wél de voor mij meest relevante. “

“Ik beken. Tot het moment dat we op 16 maart in lockdown gingen en meteen alle trainingen en wedstrijden werden geannuleerd, had ik geen enkel besef van het sociale belang van sport in de meest brede zin van het woord.”

“En ja, ik heb dat ongelooflijk onderschat. Kinderen, ouders, trainers, … iedereen sprak het gemis uit van samen zijn favoriete sport te kunnen beleven. De verschillende online core- en Stravatrainingen, die onze trainers knap organiseerden, waren top!”

“Maar er weegt niets op tegen een training waar de spelers mekaar fysiek treffen. De allergrootste eye-opener kwam er tijdens onze stage aan zee. Tijdens de laatste groepstraining op het strand had ik enkele interviews met een aantal spelers gepland, kwestie van wat beeldmateriaal te verzamelen voor onze social media.”

“Na 2 van de 8 gesprekken ben ik hiermee gestopt… Die jonge sporters hun hoofd stond immers niet naar een interview; ze wilden niets liever dan meespelen, mee groeien, samen met hun vrienden, samen met hun team.”

“Actieve speeltijd, dat was het, dat wilden ze toen en ook vandaag. Er liepen ook enkele ouders even langs om te kijken naar – en vooral te genieten van – gezonde kerels die zich op een geweldige manier, vol overgave en met heel veel enthousiasme, in het zweet aan het werken waren. Daar draait het om, dat is sport!”

“Het op een gezonde manier inrichten en organiseren van een sport, wil ik graag vrijwaren en liefst zo snel mogelijk.”

“Als ik om die reden vandaag even de lucht uit de bal moet halen, dan doe ik dat, omdat dit voor mij de keuze van het gezond verstand is, wat maatschappelijk verantwoord sporten in zijn huidige context voor mij vandaag moet betekenen. De weg van het minste risico.“

Voorstelling Kempen United Basketball

Kempen United Basketball verzamelt de betere spelers in hun leeftijdscategorie van 6 verschillende Kempense clubs: BBC Geel, Herentals, Vabco Mol, Basket Malle, Miners Beringen en Campinia Retie-Dessel. Dit doen we om in de Kempen met onze U14, U16 en U18 te kunnen inschrijven op niveau 1 of 2.

“Na 3 succesvolle seizoenen van KUB werd de jeugdcompetitie hervorming door Basketbal Vlaanderen doorgevoerd. Een samenwerking tussen de Kempense Clubs was meer dan ooit een must.”

“Deze aanpak werkt want in de tweede ronde van het vorige seizoen speelden onze drie teams allen op niveau 1. Kempen United Basketball is geen club ‘an sich’ maar een vzw die onder het stamnummer van 3 van de deelnemende clubs 3 teams in competitie brengt.”

“Je zal dus Kempen United Basketball ook niet terugvinden in een of andere ranking. Zo spelen de U14 dit seizoen onder het stamnummer van Herentals, de U16 onder het stamnummer van Campinia Retie-Dessel en de U18 onder het stamnummer van Miners Beringen.”

“We streven ernaar om de band tussen de spelers en hun thuisclub intact te houden via dubbele licenties. Zo spelen onze U18 spelers al mee met seniorenteams.”

Via de website www.kempenunitedbasketball.be kan je meer informatie vinden.