Het contactonderzoek heeft zijn prijskaartje, maar kost uiteindelijk nog niet de helft van het voorziene bedrag.

44 miljoen euro heeft het contactonderzoek in Vlaanderen gekost tussen mei en november van dit jaar.

Dat is minder dan de helft van het voorziene bedrag: 101 miljoen euro. Dat is te horen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“We beseffen natuurlijk dat 44 miljoen nog altijd een zeer hoog bedrag is, maar tegenover die kostprijs staat een enorm aantal personen dat snel is opgebeld of bezocht om contactpersonen te bevragen en te verwittigen, waardoor de verspreiding van het virus vertraagd wordt”, duidt woordvoerder Joris Moonens. “Het contactonderzoek heeft de tweede golf ongetwijfeld vertraagd en minder erg gemaakt dan die al was, waardoor heel wat gezondheidskosten zijn uitgespaard.”

Tussen juni en november werden in totaal 945.589 telefoons uitgevoerd, waarvan 397.103 geleid hebben tot een gesprek met een besmet persoon of contactpersonen. Er werden ook 83.285 sms’en verstuurd naar hoogrisicopatiĆ«nten en 44.778 huisbezoeken gedaan.

Het percentage besmette personen dat de contactopsporing kon bereiken ligt intussen boven de 93 procent. Besmette personen en contactpersonen worden ook steeds sneller bereikt in vergelijking met de opstart.