Alexander De Croo eindigde zijn eerste speech als eerste minister met een quote van Michael Jordan.

“Ik zou willen eindigen met een quote van iemand naar wie ik ongelofelijk opkijk. Een quote van Michael Jordan . Hij zegt: ‘ Talent wins games, teamwork wins championships.”

Met die woorden eindigde De Croo op 30 september zijn eerste toespraak als premier af. Een uitspraak die internationaal opgepikt werd door de verwijzing naar Michael Jordan.

“Ik had die quote al eens gebruikt in een toespraak. Weliswaar niet zo’n belangrijke – ik weet zelfs niet meer precies waar. Maar omdat ik in september The Last Dance aan het bekijken was, dacht ik: ik haal hem nog eens boven.”, zegt De Croo aan Sport/Voetbalmagazine.

Van 2002 tot 2004 verbleef De Croo in Chicago. Speelde dat mee? “Klopt, Jordan speelde nochtans niet meer voor de Bulls, maar in Chicago beschouwden ze hem nog altijd als een halfgod, over wie nog vaak gesproken werd. De leegte na zijn vertrek in 1998 was immers groot.”

“Ik herinner me een wedstrijd in het United Center van de Bulls die ik bijwoonde: amper volk, de magie was weg. Door die vele referenties naar Jordan besefte ik wel wat voor een icoon hij geweest was. En nog altijd is, want zijn verhaal in The Last Dance, de manier waarop hij het ook vertelde, boeide me enorm.”

“Hoezeer die man, zelfs in tijden zonder sociale media, is geleefd. En vooral: hoe Jordan die immense druk omarmde en op de belangrijkste momenten er altijd stond. Zoals in die memorabele laatste finalematch tegen de Utah Jazz, toen hij de winnende korf scoorde. Zeggen: ‘Geef mij de bal, ik gooi hem erin’, en dat effectief dóén, daarvoor moet je óngelofelijk stressbestendig zijn.”

De Croo herkent veel van zichzelf in Jordan. “Ja, daarom haal ik het ook aan. Hoe hoger de druk en hoe meer dingen er op mijn bord liggen, hoe beter ik presteer. Zonder druk schiet ik moeilijker in gang. Ik ben een deadlinepersoon, altijd geweest. Dat is het voordeel van deze functie als premier: er is elke dag druk.” 

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u