Afgelopen zondag liet Basketbal Vlaanderen weten dat het amateurbasketbal vanaf de U14 voor de rest van het seizoen geschrapt wordt. Een harde beslissing, maar eentje waar ze zich bij Basket Izegem bij neerleggen. De club laat het hoofd echter niet hangen en kijkt voluit vooruit om het opgezette project alle kansen te geven. 

“Volgens mij is de stopzetting inderdaad de beste keuze”, vertelt voorzitter Peter Vandewiele aan Basket360. “Weliswaar niet de verhoopte keuze maar het brengt wel meteen duidelijkheid voor iedereen betrokken bij het basketbal. Ik vertel steeds aan de leden, spelers, clubleden en ouders van spelers dat er eind oktober op een pauzeknop gedrukt geweest is. We drukken nu terug op play en gaan ons nu met duidelijke doelen klaarzetten om de competitiestart van seizoen 21-22 voor te bereiden.” 

“Dat corona op z’n minst gezegd voor een aardverschuiving gezorgd heeft, dat hoeft geen twijfel. De werking van onze club is zwaar verstoord geweest. We hebben ons moeten aanpassen aan een dwingende realiteit waarbij we het leven zoals we het kenden, niet meer konden leiden. In het begin was het zelfs zo dat bepaalde spelers en sympathisanten boos keken naar ons als bestuur. Vooral het onbegrip was groot. We hebben dus ook, naast de klap die we als bestuur te verwerken kregen, ook moeten inspreken op personen die er niet bij konden dat het basket gewoon stopgezet was.” 

“De grootste problemen waren de lopende zaken managen. Kosten die blijven doorlopen, sponsors die wegvallen. Vragen moeten beantwoorden waarop ook wij geen antwoord wisten. Maar naast het praktische is er ook de uitdaging om de coherentie in de club te behouden. Wanneer een groep mensen meermaals per week samenkomt om te trainen, te spelen, te vergaderen, verenigingswerk uit te voeren, dan is er automatisch een gevoel van samenhorigheid.” 

“Door het verplicht thuis te moeten blijven in heel beperkte bubbels, vervaagt het gevoel van samenhorigheid. Mensen hebben in de coronaperiode trouwens heel wat andere zaken waarmee ze moeten omgaan. Gezondheidsproblemen, financiële uitdagingen, omgaan met verlies van vrijheden, verlies van dierbaren…  De opstart na corona zal uitwijzen hoe heftig alles zal veranderd zijn.”     

“Problemen die wij nog voorzien situeren zich vooral op het sportieve vlak. Iedereen is terug een jaar ouder, de jeugdopleidingen hebben een seizoen stilgestaan, welke spelers blijven spelen welke zijn er niet meer beschikbaar. Ook het financieel verhaal zal opnieuw vorm moeten krijgen. Ik hoop dat zowel Basket Vlaanderen als ook de lokale besturen zaken mogelijk maken en beseffen dat we eigenlijk de zaken opnieuw zullen moeten uitvinden.“   

Dirk Brouns blijft aan boord als sportief manager van de club. “Er is een goede klik en sowieso hadden we samen een meerjarenplan uitgestippeld voor de club”, gaat Vandewiele verder. “Onze ambities zijn gezond en uitdagend. We willen nog steeds onze fanions in hogere reeksen krijgen en voor de jeugd blijft het landelijk traject een must. Daarnaast willen we ook voor iedereen die wil basketten een mogelijkheid geven. Iedere crisis heeft z’n opportuniteiten. Basket Midwest Izegem kijkt enkel nog vooruit en zal de opportuniteiten die zich aanbieden ten volle benutten.”