De stopzetting van het amateurbasketbal vanaf de U14 roept de nodige reacties op.

“Ik betreur deze beslissing. Maar het is wel een opportuniteit om skills te trainen, andere sporten te ontdekken en zo de conditie goed te onderhouden”, klinkt het bij Tom Roels. “Hopelijk krijgen ze toch snel de kans om op een veilige manier te trainen. We zullen trouwens goed voor onze jongeren moeten zorgen. Onderschat het afnemen van hun sport niet aan deze leeftijd. Zeker op mentaal en sociaal vlak, plots valt hun routine en structuur weg en kunnen ze niet meer met een doel sporten. Voor velen is dit het spelen en winnen van wedstrijden.”

“Onze basketbalclubs en hun coaches moeten met al hun creativiteit en inspiratie iedereen in beweging proberen te krijgen en houden. +12 jarigen kunnen op woensdagmiddag en tijdens het weekend buiten trainen in kleine groepen van 3. Dan is het nog niet donker. -13 jarigen mogen reeds indoor sporten als het mag van de club en stad/gemeente.”

“Alles met je eigen bal, algemene skills (dribbling, shooting, passing, …), specifieke skills op hun beste positie (guard, forward, center…), andere skills zoals footwork, sprongkracht, stabilisatie… Jezelf filmen (beelden zeggen meer dan woorden) en dit bespreken met je coach, de trainingen filmen die je later opnieuw kan bekijken en inoefenen, extra verrolbare doelen gebruiken, het aanwezige meubilair in de straat of op het pleintje gebruiken voor oefeningen… Kortom een opportuniteit om individueel sterker te worden.”

“Mijn advies is ook om tijdens off-season (mei-juni-juli) te blijven trainen en de gemiste tijd toch wat in te halen. Ik zou als club samenwerken met andere sportclubs zoals atletiek, zwemmen, tennis, mountainbiken… Je eigen leden kansen geven om te blijven bewegen en sporten. En op deze manier ook andere vaardigheden aan te bieden die hun ontwikkeling als sporter enkel ten goede zal komen. Misschien valt er zelfs iets te regelen met het reeds betaalde lidgeld. Er alles aan doen om drop out tegen te gaan.”

“De jeugd is onze toekomst! Stil staan is achteruit gaan. En basketbal is de mooiste sport ter wereld. Velen kunnen in COVID-tijden ‘swipen’ als de beste, maar een killer cross-over of floater lukt toch net iets minder. Ik hoop dat we allen beseffen hoe belangrijk de komende weken en maanden zijn. Het is ook het moment om als club jezelf opnieuw uit te vinden, te evalueren, bij te sturen, vooruit te kijken en alle coaches, medewerkers, vrijwilligers, leden, … iedereen te betrekken in dit verhaal. Ook het digitaal vergaderen en opleiden is nog nooit zo in geweest.”

“Het inschakelen van +12 jarigen als assistent coaches tijdens de trainingen van -13 jarigen. Ze staan op het veld, ondersteunen, leren met hun ogen en oren en krijgen misschien de smaak van het coachen te pakken… opvolging voor de toekomst. Dat kan ook een goede tip zijn.”

Foto Greg Vantyghem

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u