Het algemeen principe is dat vrijgekomen plaatsen moeten zoveel mogelijk ingenomen worden door ploegen uit lagere afdelingen.

Om te bepalen welke ploegen als eerste aanspraak kunnen maken op vrijgekomen plaatsen hanteren we de rangschikking die opgemaakt werd in functie van het stijgen en dalen op het einde van het seizoen 2019-2020 (geëxtrapoleerde rangschikking).

Bij afdelingen met meerdere reeksen wordt ook de plaats in de geëxtrapoleerde rangschikking als eerste criteria gehanteerd. Pas wanneer meerdere ploegen uit verschillende reeksen op éénzelfde plaats in de geëxtrapoleerde rangschikking geëindigd zijn, wordt het aantal behaalde punten gemiddeld per wedstrijd (in de geëxtrapoleerde eindrangschikking) bepalend.

Wanneer verschillende ploegen die op dezelfde plaats geëindigd zijn ook evenveel punten behaald hebben, dan wordt het doelsaldo bepalend (= de ploeg met hoogste quotiënt na de deling van het aantal gemaakte punten door het aantal tegen gescoorde punten). In het geval dat ook het doelsaldo gelijk is, zal een loting georganiseerd worden om te bepalen wie mag stijgen.

Wanneer een ploeg niet bereid is om te stijgen dan wordt deze plaats niet overgedragen naar een lager geëindigde ploeg uit dezelfde reeks.

Stijgen naar 1e landelijke

Ploegen uit de Top Division-reeksen dewelke ter beschikking gesteld worden van Basketbal Vlaanderen (omdat ze bijvoorbeeld geen licentie bekomen of aanvragen), krijgen voorrang op bijkomende stijgers uit 2de landelijke.

Stijgen naar 2e landelijke

De bestaande beurtrol voor bijkomende stijgers uit eerste provinciale wordt gehanteerd om te bepalen welke provincie als eerste een bijkomende stijger mag aanleveren.

“Indien plaatsen vrij komen voor bijkomende stijgers, dan zullen deze toegewezen worden aan de overige tweede gerangschikte in volgorde van de beurtrol “bijkomende stijger heren”. Indien onvoldoende tweede gerangschikte clubs bereid zijn om de bijkomende plaatsen in te nemen, zullen deze toegewezen worden aan de derde gerangschikte clubs in volgorde van de beurtrol “bijkomende
stijger heren” en zo verder, met uitsluiting van de verplicht dalende clubs.”

Momenteel is volgende beurtrol bijkomende stijgers van toepassing:

Heren
Limburg > Vlaams-Brabant > Antwerpen > Oost-Vlaanderen > West-Vlaanderen

Dames
Vlaams-Brabant > Antwerpen > Oost-Vlaanderen > West-Vlaanderen > Limburg

De beurtrol voor een 2de gerechtigde stijger blijft behouden naar het seizoen 2021-2022 toe.

Bron: Basketbal Vlaanderen