“Help! We zoeken nog (nieuwe) trainers in onze club.” Het is een vraag die we jaarlijks krijgen in deze periode van het seizoen. Maar hoe kan je dat het beste aanpakken? Hieronder sommen we alvast enkele tips & tricks op die jou op weg kunnen helpen.
Op korte termijn
- Bevraag de spelers van de U18 en oudere leeftijdsgroepen van jouw club of iemand interesse heeft om te starten met coachen. Benadruk daarbij dat zij voldoende ondersteund zullen worden en niet van nul moeten starten. De zomervakantie is voor hen trouwens het ideale moment om de initiatorcursus in dagonderwijs te volgen!
- Bevraag de ouders van de spelers of iemand interesse heeft om te starten met coachen. Het is een doelgroep die vaak (her)start in het basketbal als coach eens hun eigen kinderen starten met basketten.
- Raadpleeg het netwerk van de gehele club. Bevraag de huidige coaches, ouders, spelers, … of zij zelf nog geïnteresseerde coaches kennen en stel een centraal aanspreekpunt aan, waar ze dit kunnen doorgeven.
- Doe een gerichte oproep via de website en social media van jouw club. Voor welke leeftijdsgroepen zoeken jullie nog een coach, welke ervaring is er nodig, welke begeleiding bieden jullie aan vanuit de sportieve cel, …?
- Plaats een zoekertje op de website van Basketbal Vlaanderen.
- Plaats een zoekertje op de facebookpagina van Vlaamse BasketbalCoaches vzw.
- Ook bij Basket360 kan je terecht voor zoekertjes.
We merken dat het vinden van vrijwilligers er niet gemakkelijker op wordt. Ook trainers zien het minder en minder zitten om een groot engagement zoals 3 trainingen + 1 à 2 wedstrijden per week op te nemen. Een tip daarbij is om te werken met duocoaches of skills-coaches. Op die manier kan het takenpakket wat meer verdeeld worden. Bij de jongste leeftijdsgroepen kan geopteerd worden om 1 specifieke Multimove (U6) of 1 Multi SkillZ for Basket (U6-U12) training in de week aan te bieden.
Op lange termijn
- Zorg ervoor dat jouw club op zijn minst 1 jeugdcoördinator aanstelt. Deze jeugdcoördinator ondersteunt en begeleidt de coaches in de club. Bekijk hier de webpagina met nuttige documenten voor jeugdcoördinatoren. Een goede begeleiding zal zorgen voor meer tevreden coaches. En tevreden coaches zullen dan weer langer aan de club verbonden blijven.
- Werk vanaf U8 met ‘rollen’ op training. Daarmee bedoelen we dat spelers tijdens de trainingen bv. ook eens de rol van coach of scheidsrechter aannemen. Als de spelers dit van jongs af aan gewoon zijn om te doen, zal de stap om later effectief coach of official te worden kleiner zijn. De effecten op lange termijn zullen duidelijk merkbaar zijn.
- Zorg voor een optimale ondersteuning van jouw coaches. Werk een duidelijke visie, leerlijn, jaarplannen, … uit en geef dit mee aan de coaches. Betrek ook de coaches bij de uitwerking hiervan, zo voelen ze zich meer betrokken.
- Werk samen met de coaches een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) = Long Term Coaches Development uit. Op die manier kan je samen met de coach bekijken welke groeikansen er voor hem/haar zijn binnen de club.
- Zet in op ‘levenslang leren‘. Stimuleer coaches om (interne) bijscholingen en trainerscursussen te volgen. Wist je dat coaches aan de hand van stagevergunningen een cursus over 4 jaar heen kunnen spreiden en ondertussen actief coachen op dat niveau?