“Help! We zoeken nog (nieuwe) trainers in onze club.” Het is een vraag die we jaarlijks krijgen in deze periode van het seizoen. Maar hoe kan je dat het beste aanpakken? Hieronder sommen we alvast enkele tips & tricks op die jou op weg kunnen helpen.

Op korte termijn

  • Bevraag de spelers van de U18 en oudere leeftijdsgroepen van jouw club of iemand interesse heeft om te starten met coachen. Benadruk daarbij dat zij voldoende ondersteund zullen worden en niet van nul moeten starten. De zomervakantie is voor hen trouwens het ideale moment om de initiatorcursus in dagonderwijs te volgen!
  • Bevraag de ouders van de spelers of iemand interesse heeft om te starten met coachen. Het is een doelgroep die vaak (her)start in het basketbal als coach eens hun eigen kinderen starten met basketten.
  • Raadpleeg het netwerk van de gehele club. Bevraag de huidige coaches, ouders, spelers, … of zij zelf nog geïnteresseerde coaches kennen en stel een centraal aanspreekpunt aan, waar ze dit kunnen doorgeven.
  • Doe een gerichte oproep via de website en social media van jouw club. Voor welke leeftijdsgroepen zoeken jullie nog een coach, welke ervaring is er nodig, welke begeleiding bieden jullie aan vanuit de sportieve cel, …?
  • Plaats een zoekertje op de website van Basketbal Vlaanderen.
  • Plaats een zoekertje op de facebookpagina van Vlaamse BasketbalCoaches vzw.
  • Ook bij Basket360 kan je terecht voor zoekertjes.

We merken dat het vinden van vrijwilligers er niet gemakkelijker op wordt. Ook trainers zien het minder en minder zitten om een groot engagement zoals 3 trainingen + 1 à 2 wedstrijden per week op te nemen. Een tip daarbij is om te werken met duocoaches of skills-coaches. Op die manier kan het takenpakket wat meer verdeeld worden. Bij de jongste leeftijdsgroepen kan geopteerd worden om 1 specifieke Multimove (U6) of 1 Multi SkillZ for Basket (U6-U12) training in de week aan te bieden.

Op lange termijn

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u