De Vlaamse Sportfederatie stelde een open brief samen voor het Overlegcomitè van volgende dinsdag.

“Wij beschouwen onze sector als een deel van de oplossing”, stelt Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie, aan De Zondag.

“Enerzijds heb je het sociale contact en de beleving die positief zijn voor het mentale welzijn. Daardoor kan de motivatie groter zijn om de regels te blijven volgen. Anderzijds is er het lichamelijke aspect.”

“Uit alle studies blijkt dat mensen nu minder bewegen dan voorheen, terwijl zwaarlijvigheid voor een erger ziektebeeld zorgt bij een coronabesmetting. Blijven bewegen – op een verantwoorde manier – is dus enorm belangrijk.”

Voor de indooractiviteiten vragen ze dan weer een duidelijke timing. “Dat is absoluut nodig, want een competitie organiseer je niet in een uurtje.”

“In het basketbal heb je bijvoorbeeld 1.200 wedstrijden per weekend. Het spreekt voor zich dat daar enige organisatie aan vooraf gaat. Wij vragen trouwens enkel om weer effectief te kunnen sporten op het veld. Over randzaken zoals de kleedkamers, supporters of cafetaria hebben we het nog niet.”

“Het Ministerieel Besluit na het laatste Overlegcomité heeft lang op zich laten wachten en is weinig hoopvol, want het verbod op niet-professionele sportwedstrijden werd er expliciet in opgenomen.”

“De aanpassing van dergelijk besluit vraagt veel tijd, hebben we de voorbije weken geleerd. We rekenen erop dat dit niet een snelle heropstart van de wedstrijden en competities in de weg zal staan.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u