Vanaf volgend seizoen wordt de Beker van België voor mannenteams volgens een nieuw format afgewerkt. Dat maakten de Pro Basketball League en Basketball Belgium maandag bekend.

In overleg met de clubs uit de drie nationale afdelingen is besloten een eerste ronde in poulevorm te laten plaatsvinden met de 41 clubs die ingeschreven zijn in de competities TDM1 en TDM2.

De eerste twee ploegen uit elke poule plaatsen zich voor de 16e finales, net als de vier beste derdes. Voorheen stootten de groepswinnaars door naar de tweede ronde, waarna in de achtste finales de teams uit de EuroMillions Basket League (EMBL) hun opwachting maakten.

Vanaf volgend seizoen krijgen 22 teams uit TDM1 en TDM2 al in de 16e finales het gezelschap van de 10 clubs uit de EMBL. De 16e finales vinden van 17 tot en met 19 september plaats in één wedstrijd. De teams uit de EMBL kunnen elkaar in deze ronde niet tegenkomen.

De achtste finales zijn voorzien van 29 tot en met 31 oktober. Indien gekwalificeerd, kan de top vier (Oostende, Bergen, Antwerp en Aalst) van het reguliere seizoen 2020-21 in de EMBL in deze fase geen andere eersteklasser treffen. Duels tussen twee EMBL-teams worden met een heen- en een terugmatch afgewerkt. 

De kwartfinales worden in een heen- en terugwedstrijd gespeeld van 10 tot en met 12 december. De halve finales, eveneens met een heen- en terugwedstrijd, zijn voorzien op 21, 22 en 23 januari 2022. De finale wordt betwist op zondag 13 maart 2022 en zal plaatsvinden in Vorst Nationaal.

“‘Door deze vernieuwde bekerformule, waarbij de clubs uit EuroMillions Basket League reeds instappen in de 16e finales, wordt de charme van de beker nog uitgebreid”, stelt Jan Van Lantschoot, voorzitter van Basketball Belgium.

“Clubs uit de lagere reeksen krijgen de kans een topteam in hun zalen te verwelkomen. We zijn overtuigd dat deze formule de belangstelling voor de bekercompetities verder zal aanwakkeren.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u