Volgens de ontwerptekst van het ministerieel besluit is afstand houden vanaf 9 juni niet meer nodig.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf deze week een ontwerp van ministerieel besluit vrij dat de versoepelingen vanaf 9 juni moet regelen.

“De maatregel houdende een beperking van het aantal duurzaam onderhouden nauwe contacten geldt niet langer”, noteert de minister. Afstand houden, bubbel en knuffelcontacten verdwijnen vanaf 9 juni volledig, zo staat in het ontwerp te lezen.

Dat zou betekenen dat basketbal zonder probleem gespeeld kan worden. Toch schrijft de minister verder ook nog dat het nog steeds “sterk aanbevolen is om de preventieve maatregelen zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht maximaal na te leven.” Een bizarre combinatie dus.

Infectiologe Erika Vlieghe begrijpt deze stap alvast niet. “De politiek zal het zelf moeten uitleggen. Wij hebben dit alleszins niet in ons advies geschreven”, aldus Vlieghe.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u