De Belgian Lions van het 3X3-team kwalificeerden zich ondanks een gedeelde eerste plaats niet voor de kwartfinales in Graz.

3 overwinningen (Zuid-Korea, Kazachstan & USA) en één nederlaag (Litouwen). Bijlange geen slecht rapport om mee thuis te komen. Toch kwalificeerden de 3×3 Lions zich niet voor de kwartfinales. Hoe dat komt?

Enkel de eerste twee ploegen uit de poule kregen een ticket voor de kwartfinales. Zuid-Korea en Kazachstan waren duidelijk de mindere broertjes van de poule met respectievelijk 1 en 0 zeges. De drie toppers in de groep waren Litouwen, USA en onze Lions. Alle drie de landen wonnen 3 wedstrijden.

Bij gelijke stand wordt echter gekeken naar het gemiddeld aantal gescoorde punten. Daar scoorden USA en Litouwen met gemiddeld 20 punten per match net beter dan onze Lions, met gemiddeld 19.3. Daarom eindigde België op de 3e plaats en was het tornooi afgelopen in de poulefase.Kunnen de 3×3 Lions zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen?

Een aantal teams die zich niet kunnen kwalificeren via het OQT in Graz, krijgen nog een laatste vangnet voor de Spelen, namelijk op het 3×3 Universitality OQT van 4 tot 6 juni in Debrecen. Zes teams krijgen een uitnodiging voor het Universality OQT. Enkel de winnaar van het tornooi, krijgt een ticket voor de Spelen.

Momenteel valt die eer bij de mannen te beurt aan Hongarije, Mongolië, Slovenië, Nederland, Letland en Polen. Daarna is er een wachtlijst van 3 ploegen: België, Oekraïne en Roemenië. Bij de vrouwen staan we niet op de wachtlijst.


BE_Email_500x500

Indien één van de zes ploegen die normaal naar Debrecen gaat, toch een Olympisch ticket zou verzilveren op het OQT in Graz, gaan onze 3×3 Lions dus naar Debrecen voor het Universality OQT.

Dus ja, er is wel degelijk nog een kans op een Olympisch ticket!

Bron: Basketball Belgium

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u