Ann Wauters neemt met de Belgian Cats deel aan de Olympische Spelen in Tokio.

“Vorige zomer besefte ik voor het eerst dat ik voor de rest van mijn leven pijn zal hebben”, vertelt Ann Wauters tijdens de documentaire ‘Ann Wauters – Final stop Tokyo’.

“Ik ben graag actief bezig, maar ik had echt overal pijn. Stappen en de trap opgaan werd moeilijk. Ik besefte dat ik zo niet oud wil worden, maar het is nu eigenlijk al te laat. “

“Topsport is gewoon niet gezond. Er is ook geen enkel moment geweest dat ik had kunnen of willen stoppen. Ik zou het allemaal opnieuw gedaan hebben, maar er zijn gevolgen. Je kunt daar eigenlijk niets aan veranderen.”

“Ann heeft een vrij ernstig degeneratief kraakbeenletsel aan beide knieën”, vertelt Lieven Maesschalck in de documentaire.

“Na een operatie was er enige verbetering, maar alle explosieve sporten kunnen problemen opleveren.”

“Je kunt wel nog wat herstellen, maar de schade blijft. De vraag is waartoe ze nog in staat is en in wat niet.  Ze kan haar grenzen blijven verleggen binnen enkele vastgelegde parameters. Zo kan ze nog heel wat opbouwen. Het blijft een zoektocht voor haar.”

Dat Wauters op een dag nieuwe knieën nodig zal hebben is volgens Maesschalck duidelijk: “Als je dit allemaal vraagt van je knieën dan weet je dat een ingreep nodig zal zijn. Dat weet Ann ook, dat weet iedereen. Maar so what? Je leeft vandaag.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u