De 3×3 Belgian Lions hebben met hun fantastische vierde plaats op de Olympische Spelen 3×3 basketbal in België op de kaart gezet.

Dat 3×3 helemaal anders is dan het traditionele basketbal, hoeven we niet meer uit te leggen. Maar wat de exacte regels zijn achter het spelletje, leggen we toch nog eens graag uit.
Nationale teams vs. professioneel circuit
Grof gezegd bestaan er 2 circuits in 3×3 basketbal, net zoals in 5×5. Langs de ene kant heb je de competities voor nationale teams: de Olympische Spelen, FIBA 3×3 World Cup, FIBA 3×3 Europe Cup etc. Langs de andere kant heb je het professionele circuit: de World Tour en alle onderliggende tornooien.

De competities voor nationale teams zijn vrij vanzelfsprekend: de federatie selecteert 4 spelers met de nationaliteit van hun land en zij vertegenwoordigen als team het land op een tornooi (een EK, WK…) De ‘Pro Tour’ is iets complexer: via een groot netwerk aan tornooien kan je als team opklimmen naar het hoogste niveau. In dit circuit maakt het niet uit welke nationaliteit je hebt, want je vertegenwoordigt een stad naar keuze. Je hoeft zelfs niet in die stad te wonen en je moet ook niet per se de nationaliteit hebben van het land waarin die stad ligt.

In het professionele circuit heb je verschillende niveaus. De World Tour is het hoogste niveau. Daar wordt gestreden om (een pak) prijzengeld. Je kan enkel deelnemen aan de World Tour als je daar via de FIBA 3×3 Team Ranking recht op hebt, uitgenodigd wordt door de organisator of door één van de onderliggende tornooien (“Challengers”) te winnen. Om aan een Challenger deel te nemen is het opnieuw hetzelfde verhaal: ofwel heb je via de Ranking recht om deel te nemen, ofwel krijg je een wild card, ofwel kwalificeer je via één van de onderliggende tornooien.

Het professionele circuit is m.a.w. gebouwd op een heleboel grassroots tornooien. Ook de Belgische Crelan 3×3 Masters-tour is er daar één van. Het prijzengeld in de FIBA 3×3 World Tour in 2019 was maar liefst 2 miljoen USD. Dit jaar krijgt het winnend team van elk World Tour-tornooi $40.000. Op de Finals wordt dat verhoogd naar $60.000. 
Ranking points als criterium
Dit is waar het allemaal om draait: de ranking points. Als speler verdien je ranking points voor elk tornooi dat je speelt. Hoe hoger je eindigt op het tornooi en hoe belangrijker het tornooi in de FIBA-structuur, hoe meer punten je krijgt. Op de grote tornooien waar ook individuele statistieken bijgehouden worden, krijgt de beste speler van een team meer ranking points dan de speler die amper scoorde van hetzelfde team. De ranking points per speler zijn ook vergankelijk: alleen je beste 9 resultaten van de laatste 12 maanden tellen mee.

En de team ranking (voor het pro circuit) en landenranking (voor nationale teamcompetities)? Dat is simpel: voor de team ranking tel je de ranking points van 3 hoogst gerangschikte teamleden op. Voor de landenranking tellen de ranking points van de top 50 spelers van het land in de betreffende categorie.
De categorieën zijn in 3×3: Men Open, Women Open, U23 Men, U23 Women, U18 Men, U18 Women.

Ook voor de Olympische Spelen in Tokio was de landenranking van groot belang. Zo waren de 4 hoogst gerangschikte landen op 1 november 2019 zeker van een plek op de Spelen, zowel bij de mannen als vrouwen. De andere landen kwalificeerden als gastland of via kwalificatietornooien. 
Team Belgium of Team Antwerp?
In België is er maar één team dat deelneemt aan de FIBA 3×3 World Tour: Team Antwerp. Jarenlang investeren in 3×3 zorgde in 2020 voor een stek bij de top 30 teams in de FIBA 3X3 Team Ranking. Ondertussen zijn ze gestegen tot de 15e plek en horen ze echt tot de wereldtop in 3×3.

Het spreekt dus voor zich dat Team Antwerp hofleverancier is van spelers voor de 3×3 Lions. Ook FIBA legt enkele vereisten op voor federaties om hun nationaal viertal samen te stellen: elke speler moet uiteraard de nationaliteit van het land hebben, een erkend en gevalideerd FIBA 3×3-profiel bezitten én voor sommige tornooien ook een minimum aantal ranking points hebben.

Voor World Cups, Olympische Spelen en kwalificaties voor deze tornooien komt er nog een verplichting bij om min. 2 spelers uit de top 10 van je land in het team te hebben. Reken daarbij dat de team chemistry in 3×3 basketbal enorm belangrijk is, en dan besef je als snel dat veel over-en-weer geloop binnen 3×3-teams niet veel zin heeft. 
Ondersteuning van de 3×3 Lions vanuit de federatie
Dat de verdienste van de 3×3 Lions volledig bij de individuen zelf ligt, is absoluut correct. Zij hebben, voornamelijk onder de noemer van Team Antwerp, énorm veel geïnvesteerd in 3×3 de voorbije jaren. Ze nemen al jaren deel aan tornooien overal in Europa en zelfs daarbuiten, offeren al hun vrije tijd op om samen te trainen of tornooien te spelen, gaan op zoek naar sponsoren en steken er zelfs eigen kapitaal in.

Maar ook vanuit de federatie werden reeds tal van initiatieven om de nationale ploeg te steunen, op poten gezet. Zelfs voor er eventueel sprake was van een deelname aan de Olympische Spelen. 

Met steun van de federatie konden de 3×3 Lions deelnemen aan verschillende World Tour-tornooien. In 2019 werd met een financiële injectie door Basketbal Vlaanderen voor deelname aan o.a. tornooien in Yichang (China) en Edmonton (Canada) de Olympische droom verder aangewakkerd.

Ook in de voorbereiding op het Olympische kwalificatietornooien in Graz en Debrecen kon het team rekenen op de nodige ondersteuning waar ze dat wensten. Van toelatingen om samen te trainen en tornooien te spelen ondanks de coronamaatregelen, tot het voorzien van zelftests en financiële ondersteuning om deel te nemen aan verschillende tornooien.

Sinds juli 2021 genieten 5 spelers van de 3×3 Lions via Sport Vlaanderen over een topsportcontract zodat ze zich optimaal konden voorbereiden op de Olympische Spelen en de volgende grote afspraken. 
What’s next?
Onder de noemer ‘Team Antwerp’ nemen Nick Celis en co. eind augustus nog deel aan een aantal World Tour-tornooien. Zo staan er reeds tornooien in Lausanne (20 & 21 augustus) en Debrecen (28 & 29 augustus) op het programma. 

De eerste grote afspraak voor de 3×3 Belgian Lions (én de 3×3 Cats) komt vrij snel na de Olympische Spelen. Van 10 t.e.m. 12 september komen onze nationale ploegen immers in actie op de FIBA 3×3 Europe Cup in Parijs, het Europees Kampioenschap met andere woorden. Ook daar willen onze mannen en vrouwen een duidelijke rol van betekenis spelen. 

Daarna is het uiteraard uitkijken naar juni 2022. Dan komt de Crelan World Cup 3×3 naar de Groenplaats en de Grote Markt in Antwerpen en zijn onze 3×3 Cats en Lions als gastland er logischerwijs opnieuw bij. 

Bron: Basketbal Vlaanderen

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u