Onze beloftevolle guard, afkomstig uit Brugge, maar nu wonend in Boom, is al een tijdje terug van een eerste buitenlands basketbalavontuur. Een avontuur dat ze volledig op de rekening van corona mag schrijven.

Haar toenmalige ploeg Pepinster trok de stekker uit de competitie en Jienke mocht op zoek naar een nieuwe ploeg. Het werd uiteindelijk AKA Basketball uit Aarau in Zwitserland. We spraken af op een buitenbasketbalveldje in de Brugse binnenstad en overlopen eens het afgelopen bewogen jaar.

“Ik kom wel nog geregeld naar Brugge”, begint Jienke De Leyn het gesprek. “Het merendeel van mijn familie woont nog altijd in en rond Brugge en ik vind het belangrijk om de connectie met de stad niet te verliezen.”

Bestel het wegenvignet voor Zwitserland aan 40,99 euro inclusief thuisbezorging

Het is wel een bewogen jaar geworden hé?

“Dat mag je wel zeggen. Ik maakte de overstap van een topploeg Namen naar Pepinster, een ploeg met minder profspelers, minder trainingen en geen Europees basketbal, maar waar ik meer speelminuten zou krijgen.”

“Het seizoen diende zich lastig aan maar corona gooide roet in het eten en Pepinster hield het voor bekeken. Ik ben echter niet bij de pakken blijven zitten en wilde mijn seizoen nog redden.”

“In eerste instantie werd er eens rondgekeken in de Belgische competitie maar daar kwam jammer genoeg niets uit de bus, maar via een agent die in mij gelooft ben ik dan in het buitenland terechtgekomen.”

Maakte Pepinster geen bezwaar?

“Neen, zeker niet. De club kende mijn ambities en die gaven mij alle ruimte om mijn seizoen nog te redden.”

Hoe ging dit verder in zijn werk?

“Ik heb een Franse agent die mij op de transfermarkt heeft geplaatst en daaruit kwamen toch nog twee aanbiedingen. Op de keper beschouwd zijn mijn Belgische statistieken niet zo indrukwekkend.”

“Meestal neem ik als guard de leiding van het team en laat de medespelers scoren en dat maakte het op vlak van mijn statistieken extra moeilijk om de overstap te maken naar het buitenland.”

“Toch kwam daar plots Zweden en Zwitserland in het vizier. Uiteindelijk is het Zwitserland geworden bij AKA Aarau Basketbal onder meer omdat Zweden een aantal problemen had met de corona toestanden ginds.”

Koop een waardebon van Hunkemöller met 60 procent korting

Dan begint het Zwitsers avontuur.

“In het begin was er wel wat stress mee gemoeid. Ook voor het eerst helemaal alleen het vliegtuig op en in het buitenland leven als twintigjarige valt toch niet te onderschatten.”

“Maar ik was buiten blijven trainen met mijn fysieke coach Damien Broothaerts en mede hierdoor stond ik op fysiek vlak scherp en was ik mentaal klaar om de eerste stap te zetten.”

“Zijn aanwezigheid tijdens die maanden heeft een enorm belangrijke rol gespeeld. Niet enkel als coach maar ook gewoon als mens. Eerlijk gezegd op technisch niveau was het nog uitkijken. Niet dat ik twijfelde aan mijn capaciteiten. Gelukkig pikte ik alles terug snel op.”

“‘s Morgens om zes uur het vliegtuig op en ’s avonds had ik al mijn eerste training met mijn nieuwe ploeg. Ik kwam er terecht in een jonge ploeg en had onmiddellijk de indruk dat ik de leiding zou moeten nemen, ook omdat ik merkte dat mijn niveau toch net iets hoger lag.”

De competitie was reeds gestart. Was er sprake van enige aanpassingsmoeilijkheden?

“Neen eigenlijk niet. Vanaf de eerste training probeerde ik al te tonen wat ik in mijn mars had en waar ze konden op rekenen. Op tactisch vlak was het iets minder maar de snelheid van het spel lag veel hoger.

“Meestal maakte ik ook nog de veertig minuten rond. Het was dus goed om te kunnen teren op een goede basisconditie.”

Trek naar Oostappen Vakantiepark Hengelhoef vanaf 33 euro per nacht

Wat moeten we ons voorstellen van AKA Aarau basketbal?

“Het is een piepjonge ploeg met praktisch 3/4 speelsters tussen de 20 en 25 jaar, ongeveer mijn leeftijd zeg maar, aangevuld met een paar oudere met veel ervaring. Maar ook een ploeg die geteisterd werd door blessures.”

“Op training stonden we soms maar met zes speelsters maar toch raakten we klaar voor iedere match. In het begin werd er veelvuldig verloren maar op het laatst kon je toch zien dat we veel progressie gemaakt hadden.”

“In onze laatste match tegen Fribourg, toch een ploeg die jaarlijks meedoet op Europees niveau, hebben we het onze tegenstander knap lastig gemaakt.”

“Enkel jammer van die vele blessures die het roteren echt lastig maakte. Dit heeft ons ongetwijfeld enkele overwinningen gekost. Uiteindelijk konden we toch de play-offs spelen, weliswaar tegen de sterkste ploeg, maar al bij al toch een mooie ervaring.”

Kan je zo’n buitenlandse competitie aanraden aan jonge speelsters of spelers?

“Uiteraard en ik zou het onmiddellijk opnieuw doen. Maar het is totaal anders dan in België spelen. Je wordt beschouwd als prof en dan worden er ook dingen van jou verwacht.”

“Bijvoorbeeld maken dat je statistieken stelselmatig verbeteren. Je moet er ook uit uw comfortzone treden op veel vlakken maar dat heeft als resultaat dat je groeit en veel sneller volwassen wordt.”

“Ook op cultureel vlak is het een verrijking. Ik kwam terecht in het Duitstalig gedeelte en heb er verschillende steden kunnen bezoeken. Ook de wandelingen in de bergen waren soms adembenemend.”

Koop voor 1 euro een kortingsbon van 20 euro korting bij Uber Eats

En nu, de toekomst, hoe zou die er moeten uitzien?

“Eerst vakantie nemen, de batterijen opladen om ergens in juni terug individueel te gaan trainen. Een nieuwe ploeg heb ik nog niet maar er zijn wel al aanbiedingen binnen.”

“AKA Aarau is er daar één van maar ook een andere Zwitserse ploegen hebben al belangstelling laten blijken. Ook in Duitsland zouden er zich mogelijkheden aanbieden, maar het is nu nog veel te vroeg om knopen door te hakken.”

Laatste vraag, word jij uiteindelijk de opvolgster van Marjorie Carpreaux of Julie Vanloo bij de Belgian Cats?

“Hoh, uiteindelijk zou dit wel een doel moeten zijn, maar daar ben ik nu voor het ogenblik niet mee bezig. Let wel, ik heb alle nationale jeugdploegen doorlopen enkel bij de U18 was ik er wegens familiale omstandigheden niet bij en ook het laatste seizoen viel bij de categorie U20 in het water door corona.”

“Het blijft een grote eer en droom om je land te mogen vertegenwoordigen. Maar ik ga mij eerst focussen op mijn eigen carrière en die gestadig uitbouwen om uiteindelijk dan terecht te komen in een sterke Franse of Spaanse competitie. Als mijn prestaties goed zijn, zal dit hopelijk wel opgemerkt worden.”

“Ik ben uiteindelijk al heel blij dat ik één van mijn dromen heb kunnen waarmaken; profspeelster worden in het buitenland. Maar ik wil altijd meer, dat zit gewoon in mij.”

“Ik zal er alles aan doen om het beste uit mezelf te halen en dit mede met de mensen waar ik nu mee samenwerk. Ik ben hen enorm dankbaar dat we samen een soort team vormen en ik altijd op hen kan rekenen.”

Tekst en foto Geert Demuynck

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u