Ook bondscoach Philip Mestdagh heeft gereageerd op de uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez.

Philip Mestdagh is niet alleen bondscoach, maar ook vader van Kim en Hanne die bij de Belgian Cats spelen.

“Ik kan er inkomen dat mijn speelsters gechoqueerd waren. Die uitspraken waren natuurlijk heel ongepast”, zegt Philip Mestdagh aan KW. “Kim, die al jaren samen is met de Italiaanse speelster Giorgia Sottana, is natuurlijk geschrokken. Maar eigenlijk was Hanne, die niet lesbisch is, een stuk harder in haar reactie.”

De bondscoach staat niet op de barricades tegen Sporza en Demarez. “Sommigen pleiten voor zijn ontslag, maar dat vind ik zelf wel heel hard. Veel liever zou ik hebben dat beide partijen samenkomen en dit als grote mensen kunnen bespreken en uitpraten. In deze zaak zijn er geen winnaars en verliezers. En vooral: we mogen niet vergeten dat beide partijen elkaar in de toekomst nog nodig zullen hebben.”

“Ik zit al een tijdje als coach in het basketbal en zag al gekleurde speelsters, christenen, moslims, hetero’s, lesbiennes, homo’s… Ik dacht dat ook sportjournalisten dat intussen aanvaard hadden, maar blijkbaar is dat toch niet zo. We leven nochtans in het jaar 2021. Iemand in die rol heeft bovendien een voorbeeldfunctie.”

“Het is een heel moeilijke situatie, die door de invloed van de sociale media breed is uitgesmeerd. Dit is iets wat we niet nodig hadden en dat vermeden had kunnen worden. Nu, we zullen zien wat ervan komt. Ik heb er goede hoop op dat beide partijen met elkaar in overleg kunnen gaan en de zaak zal worden uitgepraat.”

Foto Bart Vandenbroucke

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u