Dennis Xhaët, commentator voor Sporza, doet zijn zegje over het fraudedossier rond de 3×3-ploeg.

“Het blijft echt knap wat ze gedaan hebben op de Spelen en ze hebben hun kwalificatie echt afgedwongen in die kwalificatietoernooien”, weet Xhaët te vertellen aan De Tribune.

“Er waren er twee: het eerste in Graz wonnen ze niet. Voor dat toernooi hebben ze blijkbaar fraude gepleegd. Het toernooi waar ze zich kwalificeerden was in Debrecen, een kleiner toernooi, waar enkel landen aan mochten deelnemen die geen basketbalploeg hadden op de afgelopen twee Olympische Spelen.”

“De kans bestaat – en dat blijkt ook uit de informatie die ik heb – dat ze zich sowieso geplaatst hadden voor dat tweede toernooi. Als dat klopt, hadden ze wel hun plek op de Spelen. Maar het blijft wel fout wat ze gedaan hebben.”

“Ik blijf er voorzichtig in, maar het ziet er niet goed uit. De verduidelijking van De Standaard na het eerste artikel over de zaak maakt veel duidelijk.”

“Op de site van de FIBA kan je ook alle georganiseerde toernooien terugvinden en vind je ook wie deelnam. Heel wat mensen zijn gecontacteerd, ik heb er ook wat gepolst, en die vertelden me ook dat ze niet speelden. Een ervan woonde toen zelfs niet in België. Ze zijn inderdaad door Nick Celis gecontacteerd met de vraag of hij hun profiel mocht gebruiken.”

“Er zit ook een loophole in het systeem. Het systeem was helemaal verkeerd, dus het is ook wel de verantwoordelijkheid van de FIBA. Ze hadden e-mailadressen aangemaakt om te kijken of het zo simpel was om een toernooi te registreren. En het was effectief zo simpel. Maar het is niet aanvaardbaar dat je toernooien verzint.”

“De schuld ligt voor mij dan ook niet bij de Belgische bond, maar bij de FIBA. Hoe dom ben je om niet bij de Belgische bond te informeren of er op die plaats effectief een toernooi plaatsvindt. Om amper één controleur te sturen. Dat is toch standaard?”

Zoals het er nu naar uitziet, komen de Lions ermee weg. De FIBA besloot om geen verder onderzoek te doen naar de zaak. “Omdat er te weinig bewijs is”, zegt Xhaët.

“Maar de logica zegt toch dat als je deze zaken hebt, dat je dan net wel onderzoek moet voeren om te kunnen bewijzen of er al dan niet gesjoemeld is. Denk je objectief na, dan doe je dat toch? Nu blijft het in de lucht hangen.”

“De Belgische bond zal hier wel zwaar aan zal tillen. De vraag is of ze de hele ploeg zal straffen. Komt er bijvoorbeeld een volledig nieuw team, met echte Belgian Lions?”

“We mogen wel niet vergeten dat de 3×3-ploeg nu op verschillende toernooien aan het spelen is. Dat kan een verklaring zijn voor de reactie die uitblijft.”

“Thibaut Vervoort heeft zich wel al uitgesproken. En belangrijk om te vermelden is dat hij pas bij de ploeg kwam toen de fraude al gepleegd was. Hij spreekt dan ook voor zichzelf. Maar de reactie van kapitein Nick Celis vond ik raar. Al ga ik er van uit dat er nog een echte reactie volgt na het laatste toernooi.”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u