Ook bij de dames is er een 3X3-ploeg op het EK in Parijs dit weekend.

Laure Resimont is één van de speelsters. “Toen ik in juni net naast de EK-selectie van de Cats viel, sprak de federatie me aan over de mogelijkheid om met de 3×3 een EK-kwalificatietoernooi in Tel Aviv te spelen’, vertelt de 23-jarige Resimont aan Sport/Voetbalmagazine.

Na een avontuur in Spanje is Resimont terug in het land bij Kangoeroes Basket Mechelen, die fuseerde met Sint-Katelijne-Waver.

In Tel Aviv dwongen de Belgian Cats 3X3 zonder al te veel voorbereiding de kwalificatie voor het EK in Parijs af.

“3×3 is intensiever, je krijgt veel minder tijd om een aanval op te zetten. Je plays moeten dus kort en krachtig zijn. Detailwerk. Een voorbeeld? Het gebruik van rescreens om een ploegmaat vrij te krijgen. Je moet ook snel naar die ring, dus neem je vaker gewaagde shots, of laat je soms een aanval van de tegenstander passeren zodat je zelf al een volgende aanval kan voorbereiden. Zoiets komt met de ervaring van te spelen. Ik zie nog veel progressiemarge voor ons.”

Professionele spelers

De Cats trainden ook samen met de 3X3 Lions. “We hebben samen met hen getraind in aanloop naar het kwalificatietoernooi in Tel Aviv. Vooral Nick heeft ons daar tactisch bijgeschoold. Hun succes in Tokio heeft wel wat in beweging gezet, want we zijn gaan beseffen dat het een bijkomend platform kan zijn om het Belgische basketbal op de kaart te zetten.”

Veel zal afhangen welk budget de federatie kan voorzien. “Het is onze job, hè. Niet dat we daarnaast nog veel tijd hebben om zaken te combineren. Het lijkt me dus logisch dat er iets tegenover zo’n engagement staat.”

Kangoeroes Basket Mechelen

Ook bij de Cats is de teamsamenstelling verbonden aan een club. De vier speelsters voor het EK komen allemaal uit voor Kangoeroes Basket Mechelen.

Normaal zou Elise Ramette van Castors Braine nog meespelen. Zij is geblesseerd en wordt vervangen door Becky Massey.

“Midden augustus zijn we begonnen met onze voorbereiding bij onze clubs, dus veel tijd was er niet om samen te komen, we hebben enkel een toernooitje 3×3 in Nederland gespeeld. En een week voor het EK hebben we vrijgemaakt om specifiek te trainen op 3×3. Het is een voordeel dat Daphne Van Dessel onze coach en begeleidster is: ze is de partner van Arvid Diels, mijn clubcoach bij Kangoeroes, waar Daphne ook als fysiektrainer en hulptrainer werkt.”

De ambitie is er dan ook. “We zijn een nieuw team en kunnen dus nog op de verrassing spelen. Ik kijk er echt naar uit, want wat die 3×3-toernooien eveneens leuk maakt, zijn de unieke locaties waar gespeeld wordt. In Parijs zal dat recht onder de Eiffeltoren zijn.”

Topnieuws ontvangen    Ja, graag Neen, dank u