In de Commissie Media van het Vlaams Parlement werd vanmiddag gedebatteerd over de uitlatingen van Eddy Demarez.

Demarez liet zich uit over de geaardheid van de Belgian Cats toen die terugkeerden van de Olympische Spelen.

Minister Dalle herhaalde in de commissie dat de uitspraken van Demarez “ongepast” waren en dat de VRT het dossier opvolgt. Ondertussen werd ook duidelijk dat de journalist een sanctie kreeg, maar welke dat is wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt.

“Het gaat om iemand van vlees en bloed met een indrukwekkende loopbaan. Zo iemand kan een tweede kans verdienen”, zei Dalle in het Parlement. “Het is aan de VRT om te kijken hoe ze hier verder mee omgaat. Als er oprechte excuses zijn en er een gesprek is, lijkt een ontslag me een disproportinele sanctie.”

Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans noemde de uitspraken van Demarez een “faits divers”. “Wat ik hoorde deed me niet meteen van mijn stoel vallen”, zei Slootmans. “De enige fout die hij mijns inziens gemaakt heeft, is dat hij zijn ‘machine’ niet heeft afgezet. Dat is inderdaad een foutje. Maar dat kan geen reden zijn om na 30 jaar op non-actief te worden geplaatst.”

Vooruit-parlementslid Katia Segers was “gechoqueerd” door de uitspraken van Slootmans. “Ik noteer dat ronduit seksistische en homofobe uitspraken voor u een fait divers zijn”, zei Segers.

“Hebben we wel hetzelfde fragment gehoord?”, vroeg CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer. “Dit was puur seksisme en lesbofobie. Hiermee toont u opnieuw de ware aard van u en uw partij. U staat niet aan de kant van de slachtoffers, maar aan de kant van de daders.”

“Kom toch eens buiten. Al die beroepsgechoqueerden met lange tenen”, besloot Slootmans.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u