Sam Van Rossom is na drie jaar afwezigheid terug bij de Belgian Lions die zich voor het eerst kunnen kwalificeren voor een WK.

De Belgian Lions beginnen donderdag in Slovakije aan de WK-kwalificaties 2023 en willen zich voor het eerst in de Belgische basketbalgeschiedenis (mannen) kwalificeren voor een WK.

Back in business is Sam Van Rossom, die er voor het eerst in drie jaar (laatste keer begin december 2018 in Portugal) weer bij is. Omwille van clubverplichtingen bij Valencia en in de Euroleague kon de Oost-Vlaming immers niet voor de Lions geselecteerd worden.

Sam Van Rossom, die in Slovakije voor de 120ste keer het shirtje van de Lions aantrekt, is hongerig en ambitieus. “Ik zou er na vijf kwalificaties voor het EK eens graag bij zijn op een WK,” gaf hij in het Slovaakse Levice mee.

Op zijn 35ste is Sam Van Rossom, één van de succesrijkste Belgische basketbalspelers ooit in het buitenland, nog altijd een van de sterkhouders bij de Spaanse topclub Valencia.

Van Rossom is dan ook al jaren Europese top, won onder meer een Spaanse titel en tweemaal de EuroCup, maar een WK basketbal zou ook voor hem nieuw zijn.

“Het is inderdaad een persoonlijke challenge om me met de Belgian Lions te kwalificeren voor het WK. We zijn daar met de Lions nog nooit in geslaagd en ik besef dat het voor mij mijn laatste kans is,” zegt Sam Van Rossom.

Slechts twaalf Europese landen mogen naar het WK 2023 dat in Indonesië, Filipijnen en Japen wordt betwist. De eerste voorronde belooft alvast lastig te worden voor de Belgian Lions, die in een groep zitten met Letland, Servië en Slovakije.

“We moeten ook realistisch zijn: dit is een bijzonder zware poule”, beseft Van Rossom. De Belgian Lions hebben de voorbije jaren wel stappen vooruit gezet, bondscoach Dario Gjergja kan kiezen uit een ruime groep spelers.

“Jongens als onder meer Ismael Bako, Hans Vanwijn, Retin Obasohan, Andy Van Vliet en Manu Lecomte hebben zich geprofileerd. Ze zijn jong en kunnen nog jaren mee”, weet Van Rossom.

“Met Dario Gjergja is er ook een bondscoach die basketbal ademt. Hij werkt al meer dan tien jaar succesvol met Oostende en kent het Belgische basketbal door en door. Hij is een coach die veel met zijn spelers praat en je steeds beter wil maken. Dat is heel belangrijk met het oog op de toekomst,” aldus nog Sam Van Rossom.

Donderdag (18 uur) openen de Belgian Lions dus de WK-kwalificaties in poule A versus Slovakije. Zondag 28 november (15u30) spelen ze in Bergen de tweede groepswedstrijd tegen Servië. Tickets zijn te koop op www.basketballbelgium.be/tickets.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u