Het bestuursorgaan van Basketbal Vlaanderen besliste gisteren (29/11/2021) over enkele bijkomende maatregelen om de COVID-19 impact draaglijker te maken voor de clubs.
 
De doelstelling is de competities met flankerende maatregelen en flexibiliteit voor de clubs verder te zetten. Sporten is en blijft gezond, basketbal zorgt voor een fysieke en mentale veerkracht, noodzakelijk om door de pandemie te geraken. Basketbal Vlaanderen moedigt clubs aan om te blijven sporten.
 
Deze genomen maatregelen gelden voor alle Basketbal Vlaanderen-competities: zowel jeugd als seniors t.e.m. 1e Landelijke. De maatregelen gaan onmiddellijk in en gelden tot het einde van het seizoen.
 
Na overleg met AWBB kunnen eventueel ook maatregelen voor Top Division Men en Women aangekondigd worden. Deze zullen separaat aan de betrokken clubs gecommuniceerd worden.
Maatregelen voor alle jeugdteams
Teams kunnen zich kosteloos terugtrekken uit de eerste ronde en uit alle bekercompetities.

Uitgestelde wedstrijden kan men kosteloos laten vallen.

Dit wordt niet beschouwd als een algemeen forfait. De teams die hier gebruik van maken worden wel nog automatisch ingeschreven voor de 2de ronde. Teams die niet meer zullen deelnemen aan de 2de ronde moeten dit wel nog expliciet melden.

De resultaten van de gespeelde wedstrijden blijven behouden wanneer een team zich terugtrekt en voor de herindeling van de reeksen zal het winstpercentage gehanteerd worden.
 
Wie eerder op het seizoen algemeen forfait gegeven heeft voor een team en dit team opnieuw wenst in te schrijven voor de 2de ronde wordt niet automatisch opnieuw ingeschreven.
Maatregelen voor seniorteams (t.e.m. 1e Landelijke)
Competitiewedstrijden van de komende 3 speeldagen kunnen gratis verplaatst worden in onderling akkoord (via SportBeheer Online). De uiterste datum om deze uitgestelde wedstrijden te spelen is 31 maart 2022.

Wedstrijden die uitgesteld worden in onderling akkoord waarvoor er nog geen nieuwe datum bekend is kunnen per e-mail gemeld worden aan [email protected]. Enkel indien er een akkoord van de tegenstander toegevoegd kan worden!

Teams kunnen kosteloos forfait geven tot 72u voor aanvang van de wedstrijd. 

Wedstrijden mogen gepland worden na de laatste speeldag van de actuele competitie als er sprake is van COVID-uitstel voor wedstrijden die oorspronkelijk in februari, maart of april gepland werden. Uiterste speeldatum voor deze wedstrijd is 15 mei. 

Opgelet: dit is niet van toepassing in de reeksen waar er play-offs voorzien zijn (P1 Heren in Antwerpen en Oost-Vlaanderen), Deze play-offs zullen vooralsnog gespeeld worden volgens de overeengekomen formule.

In extremis kan er verplicht worden om wedstrijden op een neutraal terrein te spelen.

De inschrijvingsdatum voor deelname aan de competities in het volgende seizoen wordt aangepast naar 18 mei.
Extra adviezen
Om op een veilige manier verder te kunnen sporten, worden clubs zeer sterk aangeraden om volgende richtlijnen te respecteren:
 
1. Vermijd kleedkamers & douches
Gebruik van de kleedkamers en douches wordt ten sterkste afgeraden. Spelers komen indien mogelijk in sportoutfit naar de training of wedstrijd. 
 Een kleedkamer kan door een individu of sportgroep niet langer dan 15 minuten gebruikt worden.
 Ook wanneer het gebruik van de kleedkamer onder de 15 minuten blijft, is het gebruik van een CO2-meter sterk aanbevolen.
 Tussen individuen/sportgroepen moet een vrij tijdslot ingelast worden waarin de kleedkamer niet gebruikt wordt om maximaal te kunnen verluchten/ventileren.
 Tijdens het gebruik van de kleedkamer houdt men het mondmasker zoveel mogelijk op (behalve tijdens douchen).
 Beperk het gebruik van douches.

2. Carpool met mondmasker
Indien carpoolen niet kan vermeden worden, moeten alle aanwezigen vanaf 10 jaar een mondmasker dragen en zover mogelijk uit elkaar zitten. Bij voorkeur en indien mogelijk is er ook ventilatie door het openen van een raam tijdens de rit.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u