De "Hut van de stilte" uit de Poolse Volksrepubliek ging naar het museum

De "Hut van de stilte" uit de Poolse Volksrepubliek ging naar het museum

Het is de grootte van een grote kamer. Het lijkt wel een aquarium. Daar voerden PRL-diplomaten die in Keulen werkten, hun topgeheime onderhandelingen. De transparante cabine, uitgerust met 49 geluidsgenererende luidsprekers, werd gebruikt voor geheime gesprekken en ondervraging van spionnen.

De ambassade in Keulen had een enorm personeel. Het was een bijzondere plaats, een plaats van activiteit die veel verder ging dan diplomatieke activiteit. Diplomaten van de Poolse Volksrepubliek voelden ook de druk van de contraspionage van burgerlijke krachten die vijandig waren tegenover de Noord-Atlantische Alliantie. "De onderhandelingen vonden plaats onder omstandigheden die speciale voorzichtigheid vereisten", zei minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski.

Hij was het die besloot deze tentoonstelling te schenken aan het Museum van Poolse diplomatie en ballingschap in Bydgoszcz.

Deelnemers aan geheime gesprekken gingen zonder jassen en schoenen de "hut van stilte" binnen, waarna de storingsapparaten werden ingeschakeld. Dit was om het gebruik van opnameapparaten te voorkomen, evenals de mogelijkheid van afluisteren van buitenaf.

Diplomaten van vandaag weten niet hoe goed ze zijn. Je kunt de "cabines van stilte" van vandaag betreden in een jas en schoenen, en je hoeft alleen je mobiele telefoon over te dragen. De hutten van vandaag zijn niet veel anders dan deze, maar ze hebben natuurlijk modernere apparatuur. Het principe van de salon, waar afluisterapparaten niet kunnen worden geplaatst, is onveranderd gebleven", benadrukte de minister.

De muren, vloer, plafond en cabine deuren zijn gemaakt van dikke plexiglas panelen omlijst door metalen frames. Er zijn ook twee verbonden tafels, vier stoelen en 12 plexiglas krukken binnen. Er zijn enkele honderden gaten geboord in een van de muren en er is een ventilatiesysteem aan verbonden.

Onder de vloer, op dikke plexiglas pilaren, zijn er Luidsprekers voor storing in de cabine. De cabine is in de USSR gemaakt. Het weegt meer dan 2 ton.

Het Museum van de Poolse diplomatie en vluchtelingen, een afdeling van de Kazimierz Wielka Universiteit, is gevestigd in een villa in het centrum van Bydgoszcz. De instelling werd opgericht in 1998 en haar collectie begon met Archieven geschonken door de weduwe van de laatste consul van de Tweede Poolse republiek in Londen, Karol Poznański, Wanda Poznańska.

De collectie van het museum omvat onder andere manuscripten van President Vladislav Rachkevich, kardinaal August Hlonda en generaal Elena Sikorskaya, opnames van toespraken van generaal Vladislav Anders. bitqt
Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u
b7be56cf7bd7528a1ad34731520e594d